Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/epidemiolog-vi-maste-sammanstalla-fler-svar/

Sverige

Epidemiolog: Vi måste sammanställa fler svar

Epidemiologen Tove Fall.
Epidemiologen Tove Fall. Foto: Mikael Wallerstedt

Preliminära siffror från en spansk studie visar att fem procent av landets befolkning kan bära på antikroppar mot det nya coronaviruset. 

– Det här kan betyda att vi i Sverige ligger under fem procent på nationell nivå, säger epidemiologen Tove Fall.

Preliminära resultat från en spansk studie visar att fem procent av Spaniens befolkning kan ha utvecklat antikroppar mot det nya coronaviruset. Studien presenterades av landets regering och hälsomyndigheter på onsdagen och fler än 60.000 personer har deltagit.

Andelen av befolkningen som utvecklat antikroppar varierar också mellan de olika regionerna, enligt studien. I huvudstadsområdet Madrid bedöms till exempel 11,3 procent att ha utvecklat antikroppar.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, anser att resultaten från den spanska studien är tillförlitliga men behöver genomgå granskning. Enligt henne kan studien ge viss vägledning om situationen i Sverige.

– Spanien har varit ett av de hårdast drabbade länderna och vad jag känner till är det den största undersökningen av antikroppar i befolkningen.

– Det bidrar med information eftersom vi själva inte har utfört så många stora studier, det ger oss en bättre gissning. Jag är förvånad över att vi inte gjort så pass storskaliga studier i Sverige än.

Hon lyfter fram vikten av att länder världen över delar med sig av resultat under en pågående pandemi och att forskare hjälps åt för att snabbt generera och granska data.

– Vi måste göra flera undersökningar samtidigt, vi kan inte bara bedöma läget av antalet dödsfall till exempel. Vi kan testa avloppsvatten, vi kan använda symtomappar och vi kan göra estimat från 1177. Allt det här kan tillsammans med registerdata över sjuklighet och död ge oss en bild av hur en epidemi utvecklas.

Även Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, anser att Sverige bör testa en större del av befolkningen, rapporterar Expressen. Han tror att det skulle kunna rädda många liv.

– Vi måste byta strategi, testa flera personer och sätta de smittade i karantän. Annars kommer detta pågå och ännu fler kommer att dö i onödan, säger Björn Olsen till tidningen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger i en intervju med TT att resultaten från Spanien inte gör att man måste omvärdera den svenska uppskattningen om antalet smittade. Dessutom menar han att det är svårt att jämföra spridningen länder emellan.

Under den dagliga presskonferensen fick Folkhälsomyndigheten också frågor om den nya studien.

– Jag är inte säker på urvalet av personer och hur hög känslighet testet har. För oss ändrar det inget i sak. Men det är intressant att få data i Sverige för att kunna göra en sådan bedömning, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på myndigheten.

– Vår strategi är inte flockimmunitet, vår strategi är att bromsa smittan från sjukvården och riskgrupperna, säger hon.

I en intervju med SVT Nyheter säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, att en fråga kring studien är hur pass bra testerna lyckas fånga upp alla som burit på infektionen. 

– Det finns en osäkerhet kring det, säger Jan Albert.

Tove Fall håller med om att antikroppstesterna som använts måste granskas noggrannare för att få en bild av virusets spridning i samhället.

– Men om de är så pass bra som de uppger i rapporten så är de tillförlitliga, säger Tove Fall.

Vad kan det finnas för felkällor i den här studien?

– Till exempel är det 62 procent av de tillfrågade som har deltagit och det är relativt högt, men det skulle kunna vara selekterat på de som är mer intresserade av sin hälsa eller har haft allvarliga symtom.

Läs mer:

Amina Manzoor: Det här är flockimmunitet – och därför är det kontroversiellt

Spansk studie om antikroppar oroar inte Tegnell

Studie: Fem procent av Spaniens befolkning kan ha utvecklat antikroppar

DN Debatt: ”Flockimmunitet är en farlig och orealistisk coronastrategi”