Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/erdogans-kampanj-sprider-radsla-bland-turksvenskar/

SVERIGE

Erdogans kampanj sprider rädsla bland turksvenskar

2 min 16 sek.
Bild 1 av 13 Fittja moské under fredagsbönen. Imamen är en turkisk statstjänsteman som får sin lön från turkiska staten. Det skrämmer regimkritiker, som inte längre törs komma till moskén.
Foto: Anders Hansson
Bild 2 av 13 AKP:s kampanjledare i Sverige, Özer Eken, går runt med sina medarbetare i trappuppgångar i Jordbro och knackar dörr och delar ut kampanjmaterial inför folkomröstningen i Turkiet. Tre dagar efter att denna bild tas avslöjar Ekot att Özer Eken är djupt involverad i Turkiets kartläggning av regimkritiker i Sverige.
Foto: Anders Hansson
Bild 3 av 13 Bilal Karabudak sparkades ur Malmömoskéns styrelse efter att ha kritiserat Erdogan i en artikel. Nu är många turksvenskar i Malmö rädda att synas med honom eftersom han stämplats som regimkritiker. På väggen i föreningen Malmö Unga svenska turkars klubblokal sitter Bilal Karabudaks idol och Turkiets landsfader, Kemal Atatürk.
Foto: Anders Hansson
Bild 4 av 13 De turkiska moskéerna är viktiga kampanjplatser för Özer Eken och de andra AKP:arna
Foto: Anders Hansson
Bild 5 av 13 ”Evet” betyder ja. AKP:s kampanjbroschyrer uppmanar att rösta ja till grundlagsändringen som ska ge mer makt åt presidenten.
Foto: Anders Hansson
Bild 6 av 13 Havva Karanlik-Aydin är ordförande i Malmö muslimska församling, som nyss beslutat att ge bort sin moské till en stiftelse som kontrolleras av den turkiska staten. Hon var tidigare S-politiker, men har nu gått över till Miljöpartiet.
Foto: Daniel Nilsson
Bild 7 av 13 Den statligt avlönade turkiske imamens tjänstebostad i Malmö är en tegelvilla som ägs av församlingen. Han är här i fem år, sedan skickas en ny imam från Ankara. I somras uppmanade imamen till angiveri på sin Facebooksida.
Foto: Anders Hansson
Bild 8 av 13 Bönelokalen i Malmö muslimska församlings moské rymmer runt tusen människor. På fredagsbönen brukar runt 500 komma hit, men de har blivit färre. Sedan kuppen i somras har regimkritiker börjat be i andra Malmömoskéer.
Foto: Anders Hansson
Bild 9 av 13 Turkisk-svenske journalisten Emre Oguz i Malmö får ständigt nya hot från Erdogananhängare. Han går inte längre till Diyanetmoskén i Malmö. ”Det är som om medlemmarna i Diyanets moskéer tvingas välja mellan lojalitet till Sverige eller till turkiska regimen”, säger han.
Foto: Anders Hansson
Bild 10 av 13 Den 20 september 2016 skickade Diyanet ut en order ut till turkiska tjänstemän i utlandet om att kartlägga sympatisörer till Gülenrörelsen, som enligt president Erdogan låg bakom kuppförsöket i somras.
Bild 11 av 13 Recep Tayyip Erdogan
Bild 12 av 13 Özer Eken, en 36-årig man från Norsborg som kom till Sverige som 19-åring och nu är AKPs kampanjledare i Sverige, delar ut flygblad och värvar JA-röster utanför moskén i Fittja.
Foto: Anders Hansson
Bild 13 av 13 Fethullah Gülen
Foto: Chris Post

• Turkiets regim kartlägger oliktänkande i Sverige. Nio svenska moskéer har imamer som är utsända och betalda av turkiska staten. I uppdraget ingår att rapportera regimkritiker.

• I Malmö ger församlingen bort en moské värd många miljoner till en stiftelse som kontrolleras av den turkiska staten. Syftet är att ”vara under och beskyddas av Turkiska Republiken”.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis fram till valet!

Alla artiklar gratis fram till 11 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.