Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Erik Ullenhag: ”Det är plågsam läsning”

Regeringens vitbok är ”en typ av ursäkt” till romer i Sverige. Det sa integrationsminister Erik UIllenhag när han i dag presenterade utredningen av svenska övergrepp och kränkningar av romer.

Under dagens presskonferens på Rosenbad visade Erik Ullenhag upp den 300 sidor långa genomgången av det offentliga Sveriges diskriminering av romer under 1900-talet.

Enskilda vittnesmål blandade med arkivmaterial och utredningar ger en bild av några av de grövsta systematiska övergreppen mot en enskild folkgrupp i Sveriges historia.

– På många sätt är den här boken plågsam läsning. Det är delar av den svenska historien som tidigare varit okänd. Det finns mycket i den här boken som det finns all anledning att skämmas över, säger Erik Ullenhag.

Vitboken innehåller en lång genomgång av övergrepp mot romer. Det handlar både om kartläggning, tvångsomhändertaganden och steriliseringar. Boken innehåller också exempel på hur romer diskriminerats på bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och av skolväsendet.

Enligt Erik Ullenhag låg ett rasbiologiskt, och senare ett rent rasistiskt, tänkande bakom myndigheternas kränkningar av romer.

– Mycket av den diskriminering som i dag drabbar romer kan vi förklara med vad skedde under 1900-talet. En del av de rasistiska föreställningar som då fanns i hög grad i det offentliga Sverige lever kvar, kanske främst på rasistiska sajter men även i människors fördomar, säger han.

Innebär det här att regeringen ber romer om ursäkt?

– Ja, det är en typ av ursäkt att vi erkänner den historia som varit och att vi också beskriver den historien.

Erik Ullenhag beskriver vitboken som en viktig pusselbit för att lösa dagens diskriminering av romer. Någon ekonomisk ersättning till romer är inte aktuell.

– Det viktigaste sättet att ge människor upprättelse är att vi gör vad vi kan i dag för att bryta utanförskap och bekämpa dagens rasism och fördomar.

Hur effektivt har ni gjort det hittills?

– Vi har ju sedan ett par år antagit en 20-årig strategi kring romsk inkludering som ska öppna upp arbetsmarknaden och skolan. Vi jobbar med ett antal pilotkommuner och det arbetet har varit rätt effektivt. Fler människor har fått jobb. Det är starten på ett arbete som behöver vara långsiktigt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.