Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Eriksson öppnar för KU-granskning

Den rödgröna oppositionen är kritisk till att statsråden inte sjukanmäler med löneavdrag som följd. KU-ordförande Peter Eriksson (MP) menar att regelverket kring statsråden är tvetydigt – och öppnar för en granskning.

Lagen säger att regeringens ministrar ska få löneavdrag när de är sjuka och missar sina uppdrag. Ändå har flera ministrar, inklusive statsminister Fredrik Reinfeldt, varit borta från jobbet utan att sjukanmäla sig. Det visar en granskning som DN publicerar i dagens tidning.

Tomas Eneroth (S), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är kritisk till regeringens hantering av sjukdagarna.

– Det är anmärkningsvärt. Det finns tydliga regler inom regeringskansliet som man faktiskt måste förhålla sig till. Det skapar trovärdighetsproblem inte minst för den här regeringen eftersom den har infört mycket hårda regler i sjukförsäkringen, säger Tomas Eneroth.

Gunvor G Ericson (MP), ledamot i socialförsäkringsutskott, är även hon kritisk.

– Det kom till en lagstiftning att statsråden ska ha en karensdag, detsamma gäller för riksdagsledamöter, därför ska man sjukanmäla sig om man inte är i tjänst. Sedan är det alltid gränsdragningar: jag är för sjuk för att gå på seminariet, men frisk nog att svara på mejl, säger hon.

Gunvor G Ericson drar paralleller till den politik som alliansregeringen gick till val på 2006, där en bärande komponent för att få folk i arbete var att reformera sjukförsäkringen.

– Reinfeldt som alltid säger att ”här är det arbetslinjen som gäller”. Då måste man följa de regler och lagar som man själv har varit med och ta fram.

Hans Linde, Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, stämmer in i kritiken mot regeringen.

– Det är klart att det här provocerar människor. Vi har försvårat situationen för sjukskrivna i Sverige, och det är svårt att tro att hela regeringen utom tre personer skulle ha varit friska som nötkärnor i åtta år.

Han tillbakavisar argumentet att ministrar alltid är i tjänst.

– Om det är så man argumenterar borde man kanske ha ett annat regelverk för ministrar, säger han.

Konstitutionsutskottets ordförande Peter Eriksson (MP) har på tisdagsmorgonen gått igenom hur KU har bedömt liknande ärenden. I ett tidigare betänkande slår utskottet fast att statsråden förväntas tjänstgöra även när de är sjuka. Att lagen samtidigt säger att statsråden ska få avdrag på lönen, precis som andra löntagare, visar på en tvetydighet, menar Eriksson.

– Det verkar finnas en diskrepans där statsråden ska följa samma regler som alla andra, samtidigt som det inte är ett uppdrag som inte är som andra, säger Peter Eriksson och poängterar samtidigt att det för riksdagsledamöter i dag är praxis att sjukanmäla sig.

Att det finns en otydlighet för sjuka statsråd gör att Peter Eriksson öppnar för en närmare granskning i KU.

– Det är fullt möjligt att det kan tänkas bli. Jag har inte tagit ställning till det nu men det kan ske om det kommer in en granskningsanmälan eller om någon skriver en motion om det, säger Peter Eriksson.

Men det är inte bara alliansregeringen som har valt att inte sjukanmäla sig när de inte kan fullfölja sitt uppdrag. Även den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson (S) ansåg sig vara i tjänst när han opererade sin höft. Detta faktum undviker dock Tomas Eneroth att svara på.

– Det finns tydliga regler och då får man förhålla sig till det. Men jag tror att den här regeringen får särskilda trovärdighetsproblem eftersom den föreslagit väldigt hårda regler i sjukförsäkringen.

Både Tomas Eneroth och Hans Linde säger att de själva har sjukanmält sig från riksdagen vid flera tillfällen.

– Jag har sjukskrivit mig och anmält det till riksdagsförvaltningen, för det ska man göra, säger Tomas Eneroth.

– Det är upp till var och en av riksdagsledamöterna. Jag har åtminstone vid ett par tillfällen sedan 2006 sjukskrivit mig själv, säger Hans Linde.

Det är inte bara oppositionspolitikerna som upprörs av DN:s nyhet. LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio har på morgonen tagit emot flera reaktioner från arga medlemmar.

– De känner sig trampade på, det är ett förakt, säger han.

Bakgrunden till de hårda orden är den reformering av sjukförsäkringen som alliansregeringen gick till val på 2006, och som fortsatt i olika former fram till 2012. Enligt Kjell Rautio upplever flera av hans medlemmar att de i och med förändringarna ifrågasattes av regeringen när de var sjuka. Nyheten om att ministrarna själva inte sjukanmält sig, med löneavdrag som följd, har därför rört upp känslor.

Under tisdagsförmiddagen har han tagit emot flera sms och meddelanden på Facebook där LO-medlemmar uttryckt sin ilska.

– Man blev misstrodd när man genomförde ett strängare och hårdare regelverk på grund av att det skulle finnas ett överutnyttjande fusk och misstro. De som är verkligt sjuka upplever sig ifrågasatta, och när regeringen inte föregår med gott exempel så blir det en vrede som är väldigt kraftig, säger Kjell Rautio.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.