Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/esa-teittinen-jag-vill-vacka-debatt-om-kriminalvarden/

Sverige

Esa Teittinen: Jag vill väcka debatt om Kriminalvården

Foto: Eva Tedesjö

I höstas friades oskyldigt dömda Esa Teittinen från mordet på en 70-årig man. Nu förbereder han sin stämning mot svenska staten. Han anser att skadeståndet han fick för lidande var otillräckligt. 

Samtidigt ser han ljust på framtiden med företag och husdjuren på sin gård i Finland.

Rätta artikel

– Jag har blivit illa behandlad från samhällets sida och känt mig motarbetad. Det började redan hos polisen 2009, säger Esa Teittinen när vi möts på ett av hans besök i Stockholm, om varför han vill driva ett krav mot staten.

När Svea hovrätt frikände Esa Teittinen i september förra året hade han tillbringat åtta år och tre månader i fängelse oskyldigt dömd för det som uppfattats som ett mord på mannen som hittades livlös i sitt hem 2009. 

Esa Teittinen hade då kämpat i flera år för att få resning, vilket är mycket svårt. Han är en av sex morddömda i Sverige som har beviljats att få sina domar prövade igen. 

De senaste månaderna har mycket förändrats i Esa Teittinens liv. I dag bor han i Finland på en gård i Pieksämäki, 35 mil norr om Helsingfors, med sina fem hundar och två katter. Men han har fortfarande mycket kontakt med Sverige som han besöker regelbundet. 

– Livet går framåt. Jag vill ha aktivitet både fysiskt och psykiskt och gör allt för att lägga såren bakom mig, säger Esa Teittinen. 

Han är i full gång att renovera bondgården på 20 hektar som han har köpt av finska kyrkan, något som han kunnat göra tack vare skadeståndet från svenska staten. Kyrkan hade verksamhet på gården för alkoholmissbrukare och Esa Teittinen har planer på en liknande rörelse, fast med inriktning mot äldre människor och även turism.

– Det är en stor gård med flera byggnader som ligger längs en vacker strand, berättar han. 

Att kunna ge tillbaka och göra gott för i synnerhet äldre är viktigt för Esa och något han har med sig sedan barndomen. I vintras bjöd han in över 90 pensionärer på julfirande med mat och underhållning till gården. 

– Det är tack vare äldre som Finland är ett självständigt land, men det är en generation som är lite bortglömd i dag. 

En av orsakerna till att han har återvänt till sitt hemland har att göra med hur han blev bemött av de svenska myndigheterna efter frikännandet i höstas, som att han inte fick hjälp med en bostad.

Esa Teittinen är även besviken på Kriminalvården som han upplevde att han inte fick något stöd av vare sig när han jobbade för sin resning eller att kunna förbereda sig på ett liv utanför anstalten. Det är också ett av skälen till att han nu går vidare med sin stämningsansökan mot Justitiekanslern (JK).

– Jag vill väcka debatt och visa hur det fungerar inom Kriminalvården. Det är mycket vackra ord men man gör inget för att hjälpa de intagna. Systemet är uppbyggt för att man ska må dåligt och komma tillbaka. Det är ingen ”vård”, säger han.

Foto: Eva Tedesjö

I april fick Esa Teittinen 8.250.000 kronor i ersättning för lidande och en miljon kronor i för förlorad arbetsförtjänst. Totalt hade han begärt ersättning på 25 miljoner kronor, varav 21 miljoner för lidande. 

Både Esa och hans advokat Marko Tuhkanen sade när JK meddelade skadeståndet i april i år att ersättningen för lidandet var för lågt. JK hade inte vägt in det ”övergrepp” staten begått mot Esa Teittinen eller beaktat att polisen fuskade och gömde undan viktig bevisning, menar de. 

Esa Teittinen jämför också med fallet Joy Rahman, även han dömd på felaktiga grunder för ett mord och sedan frigiven. Rahman fick 10,2 miljoner kronor i skadestånd.

– Joy Rahman satt i fängelse lite kortare tid än mig men fick ett par miljoner mer i lidandeersättning. Det var dessutom länge sedan så pengarnas värde är mindre i dag, säger Esa Tiettinen. 

Det är skälet till att han nu vill gå vidare med en stämning. Om han förlorar målet riskerar han att få betala rättegångskostnaderna, vilka kan bli betydande. Men Esa Tiettinen tycker ändå att det är värt den risken.

– Absolut. Jag tror inte att JK har förstått hur det har gått till med polisens arbete och allt. Men jag hoppas att vi ska nå en förlikning innan vi hamnar i rätten. Båda sidor ska vara nöjda, säger han.

Enligt advokat Marko Tuhkanen kan stämningen vara klar att lämnas in till tingsrätten någon gång under sommaren. 

Läs mer: Esa Teittinen om domen: Chockad och besviken