Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Eslövs gatumålare hoppas på världsrekord

Med en totalt 209 meter långt gatumålning hoppas Eslövs gatumålare skriva in sig i Guinness Rekordbok. Hundratals barn och mängder av kritor gick åt när konstverket skapades under tre intensiva timmar.

– Vi började mitt på torget och hade biblioteket som ligger 136 meter bort som mål, men när vi kom dit ville alla bara fortsätta så vi fick göra en specialvagn och vända hela konstverket tillbaka in mot torget igen, säger konstnären Fredrik Awwik, som drivit projektet.

Och hans entusiasm går inte att ta miste på. Gatumålningen, föreställande ett långt långt tåg, blev totalt 209 meter. När DN.se når Fredrik Axwik befinner han sig fortfarande ute på torget i Eslöv.

– Jag ska gå och göra en sista filmning av hela gatumålningen nu, den blev helt fantastisk!

Eslöv firar under lördagen sin 100-års dag och skapandet av konstverket är ett av dagens många jubileumsaktiviteter. Alla barn i kommunen bjöds in till att delta och göra vad man hoppas ska bli världens längsta gatumålning.

– En del barn hade i förväg skissat på sin målning hemma, hela idén bygger på frivillighet och jättemånga har engagerat sig. Vi har haft uppåt 100 barn som velat måla utan hejd, det har varit väldigt roligt, säger Fredrik Axwik.

Att motivet blev just ett tåg hänger samman med att Eslöv har en historia av att vara en gammal järnvägsort, samtidigt var det lätt och behändigt att med "vagnarna avgränsa var och ens personliga bidrag" berättar Fredrik Axwik.

– Nu hoppas vi att vi tar oss in i Guinness Rekordbok!

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.