Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Estelles tur att hålla hov

Prinsessan Estelle med prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
Prinsessan Estelle med prins Daniel och kronprinsessan Victoria. Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

För första, men garanterat inte sista, gången finns hon med i kungafamiljens kalender. Men så är också prinsessan Estelle tisdagens huvudperson vid dopet i Slottskyrkan.

Det har spekulerats väldeliga de senaste dagarna vilka faddrar prinsessan ska få, vilken klänning hon ska bära och vilka som är bjudna till dopet, som inleds klockan 12 i Slottskyrkan. På måndagen avslöjades en del, men mycket klarnar först i Slottskyrkan på dopdagen. Att några av faddrarna kommer från hoven i Danmark, Norge och Holland är solklart. Banden mellan dessa hov har knutits allt fastare under senare år.

Kronprinsessan Victoria är gudmor till de tre blivande regenterna i dessa länder: prinsessan Ingrid Alexandra av Norge, prinsessan Catharina-Amalia av Nederländerna och prins Christian av Danmark. Dessa tre barn ingick i näbbet vid kronprinsessparets bröllop 19 juni 2010. Så att dessa barns föräldrar blir Estelles faddrar är en lågoddsare.

Vilken dopfunt som ska användas råder det inget tvivel om. Det är den 50 kilo tunga dopfunt som Karl XI beställde som gåva till den nya slottskyrkan sedan slottet Tre Kronor brunnit. Dopfunten är skapad av silversmeden François Cousinet och den tog elva år att färdigställa. Gustav (III) var den förste att döpas i funten, prinsessan Madeleine den senaste.

Nu är det prinsessan Estelles tur och frågan är varifrån dopvattnet kommer att tas. Kanske från Öland, kanske från Ockelbo, men knappast från hemmavattnet Brunnsviken.

Dopet förrättas, som traditionen bjuder, av ärkebiskopen, Anders Wejryd. Han assisteras av överhovpredikanten biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och Stockholms domprost Åke Bonnier.

Dopets sänds i SVT och Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen råder alla som vill se något vid dopet att hålla sig från Slottet och stanna vid tv:n.

– Ingenting är publikt. Det enda man kommer att se är ett antal bilar som kommer med gäster, säger han och betonar att Slottsbacken kommer att rensas från både fotgängare och fordon på tisdagen.

Som alla andra bebisar kan prinsessan se fram mot en rad doppresenter. Från pappas hemkommun får hon ett körsbärsträd medan Stockholms stad skänker ett päronträd att planteras vid Haga slott som ett komplement till växterna till en köksträdgård som hennes föräldrar fick i samband med bröllopet. Men det lär dröja några år innan prinsessan kan njuta av sina alldeles egna päron.

Dopet

SVT 1 sänder från 10.45 till 14.00 under ledning av Ebba von Sydow.
11.00-11.45 anländer gästerna till Slottskyrkan.
12.00-13.00 dopceremoni för Estelle Silvia Ewa Mary.
Cirka 13.15 ger kungaparet en mottagning i Bernadottevåningen på Slottet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.