Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ett 40-tal platser i Sverige drabbade av viruset

00:50. Sedan nära hundra länder drabbats av tidernas största virusattack vill G7-länderna gemensamt arbeta mot framtida cyberangrepp, detta enligt ett uttalande från gruppen.

Data från en it-säkerhetsexpert visar att ett 40-tal platser i Sverige drabbats av datorviruset Wannacry. Även om spridningen verkar ha stoppats på lördagen, riskerar den att sätta fart igen på måndag när folk kommer tillbaka till sina jobb.

– Det mesta tyder på att angreppet startats med skadlig e-post. Därför finns det en risk att det tar ny fart när folk kommer till jobbet på måndag och loggar in på sina datorer, säger Peter Jonegård, tillförordnad chef på enheten Cert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

På lördagskvällen fanns ännu ingen heltäckande bild av hur många datorer i Sverige drabbats av dataviruset Wannacry, som sprider sig mellan datorer och servrar i ett nätverk. Även om ett fåtal fall är kända, Timrå kommun och verkstadsföretaget Sandvik, tyder uppgifter från en it-säkerhetsblogg på att ett 40-tal platser i landet har smittade datorer, bloggen Malware Tech.

Uppgifterna har lagts in i kartor, av bland andra New York Times, som visar i en tidsgrafik hur viruset sprider sig över världen. Storbritannien verkar vara det först drabbade landet och i Sverige verkar Stockholm och Malmö med många träffar, av animationen att döma.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, håller på att analysera uppgifterna och kopplar ihop it-adresser med företag och organisationer.

– Vi kan i nuläget inte se att några samhällskriktiga verksamheter har drabbats, säger Peter Jonegård på MSB.

På fredagskvällen slogs trygghetslarmet på Ranlidens äldreboende i Falköping ut. It-personal hade på lördagskvällen inte hittat någon förklaring och en av arbetshypoteserna är att händelsen är kopplad till den storskaliga cyberattacken.

– Vi kan inte utesluta npgonting. Vi har kallat in mer personal så att de boende kan känna sig trygga, säger Pascal Tshibanda, kommunikationschef i Falköpings kommun.

På  har man ingen information som tyder på att problemen på äldreboendet skulle vara kopplat till attacken, men man vill inte utesluta någonting.

Viruset Wannacry krypterar data på hårddisken och låser den för användaren. Därefter kommer ett meddelande om att man måste betala för att få tillbaka kontrollen över filerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.