Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ett-av-tio-samtal-till-jourhavande-medmanniska-ar-sexsamtal/

Sverige

Ett av tio samtal till Jourhavande medmänniska är sexsamtal

Foto: Anders Wiklund/TT

Medarbetare på hjälplinjen Jourhavande medmänniska har utsatts för sexsamtal från människor som ringer till dem, enligt vittnesmål till DN.

Rätta artikel

Tidigare i veckan kunde Ekot avslöja att kvinnliga präster som tar samtal på hjälplinjen Jourhavande präst utsätts för sexuella trakasserier av dem som ringer.

Enligt Vibeke Hammarström, förbundsdirektör i fackförbundet Kyrka, rör det sig dels om samtal med sexuellt inslag, könsord och flåsande, dels om samtal där den som ringer är ute efter att kränka den kvinnliga prästen för att hon är kvinna.

Nu kan DN berätta att liknande samtal görs till den ideella föreningen Jourhavande medmänniska. En medarbetare som hört av sig till oss via mejl berättar att män som sitter i jouren ibland råkar ut för sexsamtal från andra män.

”Dock har även JM en stor andel sådana sexsamtal från män som ringer in till kvinnliga jourhavande, vilket är ett stort problem” fortsätter medarbetaren.

En annan medarbetare vittnar om samma sorts samtal. Enligt hen rör det sig många gånger om fall där den som ringer har ”sexuella ticks”.

”Inom min grupp har vi pratat om detta och kommit fram till att vi inte accepterar att bli behandlade som objekt i hens sexuella fantasier etc”, skriver hen.

DN har varit i kontakt med Jourhavande medmänniska. Föreningens representanter vill vara anonyma på grund av att alla deltar i telefonjouren, men de bekräftar att de får samma typ av samtal som Jourhavande präst.

”Cirka nio procent av alla samtal som kommer till Jourhavande medmänniska är på ett eller annat sätt så kallade sexsamtal”, skriver de.

Enligt föreningen kan det vara svårt att dra gränsen när det handlar om att personen har sexmissbruk; när det handlar om personens problem med sin sexualitet, när den sexuella frustrationen beror på ensamhet och när det handlar om rena sexuella trakasserier.

De skriver också att en del av samtalen sker samtidigt som inringaren onanerar, och att föreningen då rekommenderar sina volontärer att avsluta samtalet bestämt och på ett så värdigt sätt som möjligt. En volontär som utsatts för trakasserier i ett samtal kan också få stöd.

”Vi erbjuder hjälp, bland annat i form av samtal vid våra gruppmöten. Vi försöker numera också vara tydliga med detta vid utbildningar av nya volontärer” skriver föreningen.

Samtidigt vill föreningen påpeka att de på sina möten inte diskuterar specifika personer som hört av sig till stödlinjen, utan själva ämnet sexsamtal och hur man bemöter sådana generellt.

Läs mer: Jourhavande präster utsätts för sexuella trakasserier