Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ett enda åtal vände på brottssiffrorna

Den officiella bilden har varit att polis och åklagare löser allt fler brott. DN kan i dag visa att statistiken är en glädjeredovisning. Ett enda ärende i Skåne om dopningsbrott bokfördes som 10 990 lösta brott. Om fallet räknas bort går rättsväsendets uppklarning från plus till minus.

Förra året klarade rättsväsendet upp 3 600 fler brott än året dessförinnan, enligt den officiella statistiken från Brottsförebyggande rådet. Siffran kan tolkas som att regeringens miljardsatsning på 20 000 poliser har varit framgångsrik. Men DN:s granskning visar att ökningen beror på ett enda ärende – en dopningshistoria i Skåne. Fallet registrerades medvetet som 10 990 brott och eftersom det dessutom gick till åtal ser det ut som att rättsväsendet klarade upp 10 990 brott.

Dopningsligan åtalades vid Ystads tingsrätt i maj 2011 för att ha sålt dopningspreparat och läkemedel på internet. I bokföringen som åklagare kom över framgick det att ligan hade sålt ämnen vid flera tillfällen. Varje försäljning registrerades som åtta brott – ett brott för varje gärningsman.

Ärendet får konsekvenser inte bara i Skåne. Om man räknar bort dopningsfallet i Skåne svänger resultatet över lösta brott i hela landet från plus till minus. I stället för att polis och åklagare klarade upp 3 600 fler brott klarade man tvärtom upp 7 400 färre brott jämfört med år 2010.

– Det ser ut som att polisen har förbättrat sin verksamhet och att de är på rätt väg när det gäller brottsuppklarning. Det finns risk att man slår sig för bröstet på felaktiga grunder, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Antalet brott i dopningsärendet var så många att Åklagarmyndighetens datorer stötte på problem. En tjänsteman fick ägna nästan en hel arbetsvecka åt att manuellt lägga in varje brott i systemet, totalt 10 990 poster.

Pehr Ola Pehrsson, vice chefsåklagare vid Södra Skånes åklagarkammare, avfärdar att de har försökt frisera sina siffror.

– Vi har följt Brottsförebyggande rådets bestämmelser. Kan man slå fast vid vilken tidpunkt något har skett så är det en brottsmisstanke. Vi kunde kartlägga deras bokföring under brottsperioden.

När du åtalade personerna – kändes det som att du klarade upp 11 000 brott?

– Jag förstår att ett sådant här ärende påverkar statistiken direkt. Statistik är bra, men det gäller att veta vad som ligger bakom, säger Pehr Ola Pehrsson.

Ärendet påverkar även regeringens bedömning. I årets höstbudget skriver regeringen att rättsväsendets mål ”delvis har uppnåtts”. Orsaken till att målet inte uppnåddes helt är att antalet uppklarade brott bara ”ökade marginellt under 2011”.

Dopningsfallet går inte att missa i Brottsförebyggande rådets staplar. Antalet dopningsbrott i Skåne län ökade tack vare fallet med 1 800 procent jämfört med 2010 och nämns dessutom särskilt i en fotnot i en rapport. DN:s granskning visar att det är långtifrån det enda fall där det är tveksamt om ökningen är rimlig. Brottsrubriceringen ”Grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan” ökade exempelvis med 22 700 procent i Uppsala län år 2011.

Enligt Anton Färnström, statistiker på Brottsförebyggande rådet, visar dopningsärendet att det är viktigt att veta vad siffrorna står för.

– Statistiken är en totalundersökning av de ärenden som hanteras av polis och åklagare. Det är det som är statistikens syfte. Vi redovisar exakt det vi får in i form av till exempel antalet anmälda brott och personuppklarade brott, vi tar varken bort eller ändrar några uppgifter, säger han.

Nya miljarder till rättsväsendet

Regeringen har de senaste åren genomfört en av de största satsningarna på rättsväsendet. Det finns nu drygt 20 000 poliser i landet.
Statens anslag har ökat med fyra miljarder kronor sedan 2006 och i regeringens höstbudget läggs ytterligare en och en halv miljard kronor på rättsväsendet.
Fokus i den senaste satsningen kommer att ligga på organiserad brottslighet och grova våldsbrott.
Förra året klarade polis och åklagare upp 3 600 fler brott än 2010.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.