Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ett fåtal brott i Sverige kopplas till flyktingar

Foto: Johan Nilsson / TT

Flyktingar är inblandade i ett fåtal av alla polisingripanden i Sverige, enligt polisens egna siffror. En procent av polisens anmälningar kan kopplas till nyanlända.

– Om man ser till det stora kollektivet så motsvarar siffrorna normalbilden för polisens ingripanden. Skillnaden är att detta kollektiv är sammanpressat på en liten yta. När ett brott begås på denna lilla yta så förknippas det lätt med hela kollektivet.

Det säger Thomas Wallberg, nationell kommenderingschef på polisens Nationella operativa avdelning, NOA.

Nyligen berättade DN att polisen har skapat en särskild kod i sina register för att notera vilka ärenden som kan kopplas till nyanlända som väntar på besked om uppehållstillstånd eller kommunplaceringar. För närvarande finns det cirka 180.000 personer som är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem i Sverige, enligt Migrationsverkets siffror. Thomas Wallberg bekräftar att det är ärenden som kan kopplas till dessa personer som får kod 291.

Foto: TTKoden började användas den 15 oktober i fjol och ska användas till slutet av februari. DN har också avslöjat att polisen för närvarande inte vill offentliggöra hur många ärenden som har fått kod 291. Men Svenska Dagbladet kunde avslöja att i slutet av januari hade 5.000 sådana ärenden registrerats i polisens så kallade STORM-register. Där noteras alla utryckningar och uppdrag som polisen får. Ibland rör det sig om brott, men det kan också handla om andra uppdrag. Samtliga händelser som kunde kopplas till de som finns i mottagningssystemet har försett med denna kod, oavsett om det handlar om personer som är misstänkta för brott, utsatta för brott eller finns med av något annat skäl.

DN har nu fått fram den totala siffran över händelser i STORM-registret under samma period. Från den 15 oktober till och med sista januari finns 537.466 händelser registrerade. Det betyder att de 5.000 som kan kopplas till migranterna utgör mindre än en procent av samtliga ärenden.

Thomas Wallberg säger att bilden blir likartad om man i stället tittat på polisens register över anmälningar. Där finns alla anmälda brott, men även andra sortens anmälningar, exempelvis över försvunna personer.

– Även där är cirka en procent kopplade till migranter, berättar han.

DN frågar Thomas Wallberg om syftet med att använda en särskild kod som kopplas till migranter.

– Vi har försökt få ett grepp om vad den stora gruppen migranter betyder för polisens arbete och om vi behöver omprioritera resurserna i olika delar av landet, säger han.

Han betonar att siffrorna ibland kan vara svåra att tolka. Ibland är det omöjligt att avgöra om en händelse kan kopplas till migranter eller andra.

På senare tid har flera grova brott kopplade till gatubarn, ensamkommande barn och asylboenden fått stor uppmärksamhet. Nyligen knivmördades en 22-årig kvinna som arbetade på ett boende för ensamkommande barn i Mölndal. En 15-årig pojke övermannades på hemmet och är nu häktad som misstänkt för mordet. Häromdagen berättade DN om några fall där unga asylsökande har utsatts för våldtäkter av andra ensamkommande barn. Vi har också berättat om bränder på asylboenden och slagsmål mellan boende.

I invandrarfientliga kretsar har en del grupper kopplat brottslighet till nyanlända och även uppmanat till direkta angrepp mot utländska gatubarn. ”När de svenska gatorna inte längre är trygga att vistas på för vanliga svenskar är det vår PLIKT att åtgärda problemen” hette det i ett flygblad som delades ut i Stockholm för någon vecka sedan. Personer med utländskt utseende angreps vid samma tillfälle.

Felipe Estrada, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, menar att de siffror DN har tagit fram ger en annan bild av de asylsökandes brottslighet än vad som kommit fram i media.

– Med tanke på den enorma uppmärksamhet som brottsligheten bland nyanlända har fått under det senaste halvåret så låter en procent som ganska lite. Det betyder att 99 procent av det som polisen gör inte kan kopplas till nyanlända, säger han.

Felipe Estrada har inte närmare analyserat polisens senaste siffror, men menar att de motsvarar vad han själv och andra forskare tidigare har kommit fram till.

– Vi vet att de allra flesta brott som begås i Sverige, och de allra flesta ärenden som polisen behöver arbeta med, gäller svenska medborgare. Så har det varit och så kommer det förbli, säger han.

Foto i text: Christine Olsson/TT

Fakta.Polisens register Storm

  • STORM är ett register för polisens händelser, uppdrag och utryckningar.
  • RAR betyder Rationell Anmälningsrutin. Här registreras polisens samtliga anmälningar om brott, försvinnanden med mera.

Mer om.Flyktingkrisen

• Läs DN:s samlade rapportering om flyktingkrisen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.