Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ett namn är ett namn är ett namn...

När de gifte sig ville de båda två ha bådas efternamn. Ida Flink och Johan Landström skulle bli Ida och Johan Landström Flink. Men Skatteverket sade nej, ansökningsblanketten borde ha fyllts i på ett annat sätt.

De ansökte på samma blankett, berättar Nerikes Allehanda. Och när den kom in gav Skatteverket genast Johan Idas efternamn. Inga problem. Men då blev ju Landström Johans mellannamn. Och ett mellannamn kunde Ida inte få ta. Tyvärr.

Hon borde ha begärt att få heta Landstöm medan det fortfarande var Johans efternamn. Nu ansökte de samtidigt och Johans begäran behandlades först. Går inte att ändra, sade Skatteverket.

Ida överklagade Skatteverkets beslut till förvaltningsrätten. Och den gav henne rätt att heta Landström Flink.

Oacceptabelt, ansåg Skatteverket och överklagade till kammarrätten i Göteborg.

Kent Hammarström, processförare på Skatteverkets bokföringsenhet, driver tvisten mot Ida Flink.

– Lagen är tydlig. Han har förvärvat hennes namn efter anmälan och därför kan hon inte ta hans namn.

Att de ansökte på samma blankett, spelar ingen roll anser han. Han tycker inte att man kunde gett Johans efternamn till Ida innan Johan fick hennes.

– De hade kunnat ha samma namn om de gjort ansökan i flera steg, men det är för sent nu, säger Hammarström.

– Jag förstår inte hur de orkar, säger Johan Landström Flink som tillsammans med Ida Flink nu med spänning väntar på kammarrättens dom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.