Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

EU brottsanmäler svensk vargjakt

På måndagen tröt miljökommissionären Janez Potocniks tålamod med den svenska vargpolitiken. Potocnik och hans kommissionskolleger kommer att anmäla Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning.

EU:s direktiv om livsmiljöer accepterar i princip inte vargjakt. Ska jakt förekomma måste den vara mycket begränsad och snävt reglerad.

Sedan Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden anmält den svenska licensjakten på varg till EU-kommissionen förs en skriftväxling mellan unionens miljökommissionär Janez Potocnik och Sveriges miljöminister Andreas Carlgren, vilket DN.se tidigare rapporterat.

Potocnik har krävt svar på ett antal frågor från Carlgren. Kommissionären är kritisk bland annat mot att ett tak för antalet vargar satts och att vargens utbredningsområde minskar i takt med att renskötselområdet utvidgas.

Potocnik menar att Sverige jagar varg utan att ha säkrat att vargstammen kan bevaras.

Carlgren har svarat på EU:s frågor, men kommissionen hade inte hunnit utvärdera svaren innan den svenska licensjakten inleddes den 15 januari.

”De svenska myndigheternas agerande ger mig få andra val än att föreslå till EU-kommissionen att starta ett formellt förfarande mot Sverige för brott mot EU:s miljölagstiftning”, skriver därför Janez Potocnik i ett uttalande på måndagen.

Formellt måste alla 26 kommissionärerna gemensamt fatta beslutet om att anmäla lagbrottet.

– Men det är mest en formsak. Man räknar med att det blir beslut den 27 januari, säger Eric Degerbeck, presskontakt på EU-kommissionen.

När det så kallade överträdelseärendet inkommit till Stockholm har den svenska regeringen två månader på sig att förklara sig. Kvarstår misstankarna mot Sverige efter det skickar Bryssel ett ”motiverat yttrande”. Om inte Sverige och kommissionen kommit överens efter ytterligare två månader skickas ärendet vidare till EU:s domstol.

Finland drogs inför EU-domstolen och fälldes efter ett liknande fall med vargjakt.

– Kommissionen är förvånad över att Sverige inte väntat med jakten tills utvärderingen är klar. Det finns en lojalitetsplikt enligt fördraget, säger Eric Degerbeck.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.