Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

EU hårdgranskar svensk vargjakt

Årets skyddsjakt på varg i Sverige får inte bli en maskerad licensjakt. Vi kommer inte att tveka att driva ärendet till EU:s domstol om Sverige inte följer unionens regler. Det klargör EU:s miljökommissionär Janez Potocnik i en intervju med TT.

Det är första gången Potocnik uttalar sig om Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt, som trädde i kraft för några veckor sedan. Enligt beslutet får 32 vargar skjutas i landet, varav 25 i Mellansverige och 7 i Jämtland. Hittills har en handfull ansökningar kommit in till berörda varglän men ännu har ingen varg skjutits.

Janez Potocnik välkomnar att licensjakten på varg har stoppats i år, men uttrycker en oro för om skyddsjakten överensstämmer med EU:s lagstiftning. Han påpekar att Naturvårdsverkets riktlinjer för skyddsjakten kommer först i juni.

– Det vore logiskt om den som inför skyddsjakt på varg också har klara regler för hur den ska se ut. Det måste absolut finnas en klar definition för i vilka fall skyddsjakten får genomföras, hur den ska se ut och vad som krävs innan ett sådant beslut kan fattas, säger Janez Potocnik.

Det kan finnas risk att regionala myndigheter gör olika bedömningar av när man kan tillåta skyddsjakt i förebyggande syfte.

– Skyddsjakten får inte bli en förtäckt rätt att döda. Att döda problemvargar är möjligt bara om det inte finns några andra lösningar, som att sätta upp stängsel för att skydda får, flytta vargar eller förse hundar med bjällror.

– Vi kommer att följa skyddsjakten mycket noga och skaffa oss så mycket information som möjligt om hur den genomförts i praktiken, säger han.

Minskad polarisering

Miljökommissionären beklagar att det ännu inte finns någon förvaltningsplan för varg i Sverige. Den ska vara klar den 1 juni.

– Det är extremt viktigt att den kommer på plats. Den behövs för att minska polariseringen i vargfrågan och skapa en gemensam grund som alla kan vara ense om.

Potocnik efterlyser en uthållig förvaltning som både förstärker den kraftigt inavlade vargstammen genetiskt och förbättrar vargens i dag ogynnsamma bevarandestatus.

– Det har gjorts försök att göra något åt det genetiska problemet, men åtgärderna har inte varit tillräckliga eller beslutsamma nog, säger han.

Därför dog vargarna Under perioden

Därför dog vargarna

Under perioden 2010-11-01 till 2012-01-10 kom 100 döda vargar in till Statens veterinärmedicinska anstalt. Dessa var de kända dödsorsakerna:

DödsorsakAntal döda vargar
Licensjakt47
Skyddsjakt22
Trafik11
Angrepp mot tamdjur6
Vid sövning2
Avlivning av skadad varg4
Drunknad1
Övrigt5
Okänd3

Fördelning av döda vargar per län:

LänAntal döda vargar
Dalarna33
Värmland23
Gävleborg12
Örebro9
V Götaland8
Jämtland9
Västmanland1
Norrbotten2
Östergötland1
Kronoberg1
Västerbotten1

Källa: Naturvårdsverket

Naturvårdsverket har bestämt "handlingsutrymmet"

Naturvårdsverket har bestämt "handlingsutrymmet" för skyddsjakt till 32 vargar i varglänen i Mellansverige och i Jämtland.

– 25 vargar i mellersta förvaltningsområdet: Västra Götaland, Värmland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Gävleborg.

– 7 vargar i norra förvaltningsområdet: Jämtland.

Utrymmet är inte en kvot som behöver fyllas. Skyddsjakten får inte försvåra en gynnsam bevarandestatus för vargstammen. Följande krav gäller:

– Att varg orsakat skada.

– Att det finns en stor risk för allvarlig skada.

– Att det inte finns någon annan lämplig lösning.

En myndighet kan besluta om skyddsjakt i förebyggande syfte för att förhindra allvarlig skada.

Källa: Naturvårdsverket (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.