Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

EU-länder säger nej till flyktingar från Sverige

Sverige vill att andra EU-länder ska ta över en del av flyktingarna som sökt sig hit.
Sverige vill att andra EU-länder ska ta över en del av flyktingarna som sökt sig hit. Other: Stig-Åke Jönsson/TT

Sverige har bett EU-kommissionen om att få omfördela flyktingar till andra länder. Men regeringen har svårt att få gehör. Vissa medlemsstater säger blankt nej, rapporterar SR Ekot.

Regeringen har under hösten haft en rad möten som syftat till att få hjälp av EU att hantera flyktingkrisen. Förhoppningen är att andra medlemsstater ska ta över tusentals av de migranter som sökt sig till Sverige.

Men enligt källor till SR Ekot är EU-kommissionen djupt oenig om att komma till Sveriges undsättning, eftersom man befarar att det ska trigga andra länder att begära samma sak. Även Tyskland, Österrike och Finland uppges vilja omfördela flyktingar till andra länder. Österrike ska redan ha kommit in med en sådan begäran till EU-kommissionen, men uppmanats att hålla tyst om saken utåt för att inte hälla vatten på kvarnen.

Ytterligare en anledning till att EU-kommissionens besked dröjer är att bland andra Belgien, Tjeckien, Slovakien och Ungern helt motsätter sig att ta emot migranter från Sverige.

Trots det är migrationsminister Morgan Johansson (S) optimistisk.

– När Avramopoulos (EU:s ansvarige kommissionär) var här var han ju väldigt tydlig med att Sverige skulle vara med i det här omfördelningssystemet, säger han och menar att Sverige har ett starkt ”case”.

– Det är väl så att det skulle kunna finnas andra länder som också skulle vilja göra det här. Men det finns inget annat land som har lika starkt case som Sverige, eftersom det inte finns något annat land som tar emot lika många som vi har gjort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.