Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

EU-parlamentariker: Lettland blir rika länders soptipp

00:32. Tusentals ton plast bränns i Lettland – plast som misstänks vara från Sverige.

DN har avslöjat hur plastförpackningar från Sverige upptäckts i en lettisk miljöskandal. Nu säger EU-parlamentarikern Fredrick Federley att han ska lyfta frågan i kommissionen. Samtidigt får Sverige och andra rika länder kritik för att använda Lettland ”som en soptipp”.

I spåren efter en stor brand på en illegal soptipp hittade den lettiska polisen svenska plastförpackningar. DN:s granskning visar att polisens utredning lett dem till Sveriges största återvinnare av plastförpackningar. Drygt 11 000 ton, hälften av all plast på soptippen i staden Jurmala, misstänks ha kommit från Sverige. Polisen misstänker miljöbrott men alla de inblandade aktörerna nekar till att de ska ha gjort något olagligt.

Den svenska europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) är mycket kritisk till uppgifterna som framkommer i DN:s granskning.

– Det som nämns i artikeln är helt förkastligt och borde inte få förekomma, säger han.

Han säger att han nu ska lyfta frågan om avfallshantering på EU-nivå.

– Jag kommer nu under dagen direkt ta upp frågan med kommissionen, för att garantera att sådan här plastdumpning inte ska kunna ske. Det är viktigt att EU i arbetet med den kommande plaststrategin tar hänsyn till den ibland olagliga plastexporten som sker, säger Fredrick Federley.

Läs även: Här brinner svenskarnas plast på olaglig soptipp i Lettland

Hanteringen av plastavfall i Lettland har väckt stark kritik. Lettlands miljöskyddsminister kräver bättre kontroll och både lettiska och svenska myndigheter är involverade i utredningen.

Nu får Sverige även kritik från Andrejs Mamikins. Han är Europaparlamentariker för Lettlands socialdemokratiska parti och sitter i utskottet för utrikesfrågor, och har engagerat sig i miljöskydd.

– Elden i Jurmala var ett exceptionellt tragiskt fall. Det har haft en mycket negativ inverkan på människors hälsa och miljön, säger han.

Andrejs Mamikins.
Andrejs Mamikins. Foto: EU-parlamentet.

Samtidigt vänder han sig mot bilden att det skulle vara en enskild händelse. En stor mängd av all det avfall som källsorteras i Lettland återvinns aldrig, enligt Andrejs Mamikins. Han pekar också på att de inblandade företagen ofta redovisar misstänkt låga vinster i förhållande till hur omfattande verksamheterna är. Nyligen straffades tre återvinningsbolag med böter på totalt närmare 390 miljoner kronor för att inte ha återvunnit avfall de tagit emot.

Läs även: Lettisk minister kritisk mot Sverige

Enligt Andrejs Mamikins kommer en stor del av avfallet från rikare EU-länder.

– Avfallet kommer inte bara från Sverige, utan även från Finland, Nederländerna, Tyskland och Österrike, säger han, och fortsätter:

– Lettland håller på att bli en plats för att dumpa avfall. Det är en allvarlig ekologisk utmaning för oss, och det resulterar i gömda vinster och undanhållen skatt.

Även om Sverige inte är direkt inblandat i de lettiska miljöbrotten så anser EU-parlamentarikern att Sverige ändå har ett ansvar.

– Med tanke på hug högt Sverige värderar miljöskydd skulle jag rekommendera er att närmare granska avtalen som era företag ingår med lettiska återvinningsföretag. Det är misstänkt när vissa företag erbjuder för låga priser för att ta hand om avfallet, jämfört med priserna i andra länder, säger han och betonar samtidigt att miljöskador ofta sträcker sig över landsgränser. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.