Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

EU skärper tonen om svensk vargjakt

En av de vargar som fälldes under förra vinterns vargjakt i Sverige. Denna hona sköts i närheten av Kristinehamn.
En av de vargar som fälldes under förra vinterns vargjakt i Sverige. Denna hona sköts i närheten av Kristinehamn. Foto: Olivier Morin / AFP
EU skärpte på fredagen tonläget mot Sverige när det gäller vargjakten. Mycket tyder på att miljökommissionär Janez Potocnik formellt anmäler Sveriges regering för brott mot EU:s miljölagstiftning.

Enligt planerna ska licensjakt på varg inledas i Sverige den 15 januari, det vill säga om en dryg vecka. Då ska 20 vargar få skjutas. Under förra vinterns jakt sköts 28. Sverige har satt upp ett mål om en vargstam på 210 djur i landet.

EU gillar inte den svenska vargpolitiken. Unionens miljölagstiftning förbjuder vargjakt å det strängaste; den får bara bedrivas under snävt definierade kriterier.

Som DN.se tidigare rapporterat pågår en skriftväxling mellan EU:s miljökommissionär Janez Potocnik och Sveriges miljöminister Andreas Carlgren sedan Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen och Världsnaturfonden anmält licensjakten till kommissionen.

Potocnik har krävt svar på ett antal frågor från Carlgren. Den svenska ministern har svarat, men miljödirektoratet i Bryssel har inte analyserat de svenska beskeden ännu. Och innan det har skett anser kommissionären inte att det är lämpligt att Sverige inleder vargjakten.

– Det börjar bli ont om tid, konstaterar miljökommissionären presskontakt Eric Degerbeck.

– Mycket tyder på att det inte är berättigat att jaga varg nu, säger Degerbeck till DN.se.

På fredagen såg sig kommissionär Potocnik föranledd att förtydliga sina krav.

”Dessvärre innehåller Sveriges vargpolitik delar som tycks oförenliga med EU:s regler för bevarande av rovdjur. Mest oroväckande är godkännandet av licensjakt trots att vargen inte har gynnsam bevarandestatus”, skriver han i ett pressmeddelande.

Det han invänder mot i den svenska vargpolitiken är bland annat följande:

• att den svenska vargstammens förutsättningar att bevaras intakt är ogynnsamma,

• att man beslutat om ett tak för antalet vargar,

• att man godkänt licensjakt på en fredad art utan att man uppfyllt EU-lagarnas undantagsvillkor

• att vargens utbredningsområde minskar i takt med att renskötselområdet utvidgas.

Janez Potocnik säger sig ha klargjort för Andreas Carlgren att han kan komma att anmäla den svenska regeringen för regelbrott om Sverige tillåter jakt utan att ha förankrat sina svar till EU ”i vetenskapliga fakta”.

Eric Degerbeck påpekar att andra länder som betraktar sina vargstammar som livskraftiga har betydligt fler djur än Sverige.

I själva verket är Sverige ovanligt glest vargförsett bland de länder där djuret lever. I Europa har exempelvis såväl Spanien som Rumänien och Grekland över 2.000 vargar. Delstaten Minnesota i USA har 3.000 vargar på en yta hälften så stor som Sveriges. Där bor också ungefär hälften så många människor som i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.