Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Europadomstolen vill ha svar om FRA

FRA-lagen kan komma att prövas i Europadomstolen. Domstolen begär nu besked från svenska regeringen.

Europadomstolen vill ha svar från regeringen om hur den levt upp till Europakonventionens skydd för den personliga integriteten med införandet av FRA-lagen. Det faktum att domstolen begär in svar kan vara ett första steg mot en prövning av lagen i domstolen

Det var Centrum för rättvisa som 2008 anmälde lagen till domstolen, som vanligen sorterar bort merparten av alla anmälningar utan vidare åtgärder.

Chefen för Centrum för rättvisa, Clarence Crafoord, konstaterar att det faktum att domstolen nu ställer ett antal frågor till regeringen innebär att det första hindret för en rättslig prövning är undanröjt.

Några veckor efter att FRA-lagen infördes 2008 fällde Europadomstolen Storbritannien för en signalspaningslag liknande FRA-lagen. Efter anmälan ändrades FRA-lagen i Sverige som en följd av hård kritik från oppositionen och krav från enskilda borgerliga ledamöter.

Regeringen har nu 16 veckor på sig att svara på Europadomstolens frågor. Därefter avgörs om prövningen ska gå vidare eller inte.

Centrum för rättvisa är en ideell och oberoende organisation som värnar individens fri- och rättigheter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.