Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 11:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/eva-karin-gyllenberg-frihet-mot-apanage-nar-kungliga-huset-krymper/

Sverige

Eva-Karin Gyllenberg: Frihet mot apanage när kungliga huset krymper

Prinsessan Leonore döps 2014. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att vara av kunglig börd kan vara positivt, men det kan också vara en börda. Kanske är det delvis därför kungen beslutat att befria fem av sina sju barnbarn från denna börda, skriver DN:s Eva-Karin Gyllenberg.

På måndagen meddelades det från hovet att de fem barnbarnen inte längre är medlemmar av det som kallas Det Kungliga Huset. Däremot tillhör de fortfarande den svenska kungafamiljen och behåller sin plats i kön till den svenska tronen.

Riksmarskalken Fredrik Wersäll höll på måndagen presskonferens med anledning av kungens beslut. Wersäll betonade att hela kungafamiljen är nöjd med nyordningen, en nyordning som innebär att de fem barnbarnen blir av med ”kunglig höghet”, men får behålla sina prins- och hertigtitlar. Däremot kommer dessa titlar inte att gå i arv. Ej heller kommer deras framtida respektive att tituleras prins eller prinsessa. Det är väl det som menas med enskild egendom?

Prinsessan Leonore, prinsessan Madeleines äldsta dotter, som fick titeln hertiginna av Gotland när hon föddes 2014, får liksom de yngre syskonen Nicolas, född 2015 och Adrienne född 2018, behålla både hertig(inne)dömen och prins(ess)titlar, precis som kusinerna Alexander och Gabriel (prins Carl Philips söner).

Däremot har de fem försvunnit från listan över Det Kungliga Huset under fliken kallad kungafamiljen på hovets hemsida. 

Riksmarskalken berättade att diskussionen inom kungafamiljen hade pågått i flera år i takt med att kungaparets barnbarnaskara vuxit sedan prinsessan Estelle föddes 2012. Prinsessan Estelle och hennes lillebror Oscar (född 2016) påverkas inte av det kungliga beslutet. 

Det har skrivits och spekulerats en hel del om prinsessan Madeleines barn som bor utomlands. Ska de verkligen få apanage och tillhöra den svenska tronföljden om de inte bor i Sverige?

Något apanage kommer barnen inte att få del av och med kungens beslut kan både prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn så småningom bedriva näringsverksamhet och ta anställning, något som inte var möjligt tidigare.

Nu lär det dock dröja innan det blir aktuellt. Prinsessan Leonore, som är äldst i kvintetten, är trots allt bara fem år. 

Läs mer: Madeleines barn och Carl Philips barn inte längre en del av kungahuset