Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ewa Stenberg: Bottenbetyg åt M är en underdrift

Statsminister Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M).
Statsminister Stefan Löfven (S) och Anna Kinberg Batra (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys. Väljarnas agenda med invandring, skola och vård gynnar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

För Moderaterna fortsätter nedförslöpan. Partiet är på väg att tappa varenda fråga i väljarnas ögon. Till och med de gamla paradfrågorna försvar och kriminalpolitik är förlorade.

När väljaren står i valbåset är sakfrågor allt viktigare för vilken valsedel som läggs i kuvertet. Människor röstar inte längre i lika stor utsträckning efter klass eller partiidentifikation utan allt mer efter vad de själva tycker är viktiga frågor.

Därför är det centralt för partierna att försöka erövra väljarnas förtroende i de sakfrågor som står högt på dagordningen. Valforskarna på Göteborgs universitet har ända sedan 1979 mätt vilka partier som väljarna anser har bäst politik i olika sakfrågor. I den senaste rapporten från Som-institutet understryks att partiernas förstaplatser i frågorna är ganska stabila.

Mot den bakgrunden är turbulensen i väljaropinionen mycket anmärkningsvärd och illavarslande för Moderaterna. Detta tidigare regeringsparti, som gör anspråk på statsministerposten, äger inte en enda fråga med tydlig marginal längre. När det gäller den fråga som har varit den viktigaste i många val, om Sveriges ekonomi, är M och S statistiskt sett jämnstora.

Så sent som i februari ägde Moderaterna tre sakfrågor: ekonomi, försvar och lag och ordning. För ett år sedan hade partiet också jobbfrågan.

Det visar att Moderaternas kris är djup och allvarlig, den handlar om mycket mer än en partiledare som uttrycker sig otydligt och mekaniskt.

Resultatet i dagens DN/Ipsos är minskat förtroende till och med i den fråga Moderaterna satsat mest på. Ett bottenbetyg är en försiktig beskrivning.

Efter valförlusten 2014 har Moderaterna inte vårdat sin trovärdighet i den ekonomiska politiken. I stället har partiet ägnat den mesta tiden åt att tala om invandring och integration. Resultatet i dagens DN/Ipsos är minskat förtroende till och med i den fråga som Moderaterna satsat mest på. Ett bottenbetyg är en försiktig beskrivning.

Moderaternas fokus på invandringspolitiken har gjort att partiet troligen fungerat som motvilliga valarbetare för SD. Stor uppmärksamhet för en fråga brukar gynna det parti som äger frågan, alltså Sverigedemokraterna. Samma fenomen har tidigare synts när andra partier talat om miljöpolitik, det har gynnat Miljöpartiet.

Inte heller försvarsfrågan eller lag och ordning har Moderaterna lyckats försvara, Socialdemokraternas satsning på att tala säkerhet och trygghet har gett resultat. S äger nu frågorna och SD knappar in på M.

I både DN/Ipsos nya undersökning och den senaste Som-undersökningen från Göteborgs universitet ligger invandring/integration, skola och sjukvård i topp på medborgarnas dagordning. I båda undersökningarna har lag och ordning blivit mycket viktigare.

Den agendan gynnar Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. De senare har störst förtroende när det gäller invandringspolitiken och ökar sitt förtroende inom vård och omsorg och kriminalpolitik.

Socialdemokraterna ”äger” nu sju av de tio frågor som DN/Ipsos har mätt. Ändå är det nog inte klackarna i taket i regeringskansliet Rosenbad. Välfärd är Socialdemokratins paradgren och partiets förtroende i välfärdsfrågorna har sjunkit. Räkna med en budgetproposition i höst som försöker ändra på det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.