Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 11:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-det-som-ar-bast-for-halsan-ar-samst-for-ekonomin/

SVENSK POLITIK

Ewa Stenberg: Det som är bäst för hälsan är sämst för ekonomin

Regeringen håller pressträff om ett nytt ekonomiskt krispaket.
Regeringen håller pressträff om ett nytt ekonomiskt krispaket. Foto: Magnus Hallgren

Sverige skakas både av en pandemi och av en kraftig konjunkturnedgång. För att sjukvården ska räcka till alla är strategin att bromsa smittspridningen och låta epidemin dra ut på tiden. Men det fördjupar samtidigt den ekonomiska krisen.

På måndagen fick coronakrisen tydligare konturer och nya handfasta uppmaningar. Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell slog fast att viruset nu sprids okontrollerat i samhället, i synnerhet i Stockholmsområdet. Han uppmanade äldre att helt stanna hemma, och stockholmare som arbetar att göra det hemifrån om det är möjligt. Människor bör helt enkelt hålla sig på avstånd från varandra.

Avsikten med dessa uppmaningar är att fördröja spridningen av det nya coronaviruset. I stället för att halva befolkningen blir smittad inom loppet av två-tre månader hoppas Folkhälsomyndigheten att förloppet kan dras ut under fem-sex månaders tid. Riskgrupperna ska samtidigt isoleras så långt det bara går, så att inte de blir sjuka.

På så sätt kan vi spara många liv, eftersom sjukvården får större möjligheter att ge alla som blir svårt sjuka rätt vård.

Detta är myndigheternas och regeringens linje, och den har brett stöd. Ministrar och partiledare framträder numera sällan utan att uppmana medborgarna att tvätta händerna noga och stanna hemma vid minsta hosta. Följer alla de råden kan smittspridningen bromsas.

Krishantering är fruktansvärt svårt. Snabba beslut måste fattas trots att informationen är både osäker och ofullständig.

Det finns en faktor som gör hanteringen av just denna kris än svårare: Det som är bäst för att dämpa smittspridningen är sämst för att dämpa den ekonomiska nedgången.

Vi behöver ett utdraget förlopp för att sjukvården ska hänga med, men ett snabbt förlopp är mycket bättre ekonomiskt.

Ju längre den ekonomiska krisen drar ut på tiden, desto fler jobb och företag slås ut, produktionskapacitet försvinner och handelskedjor bryts. Det är svårt att återskapa. Gränskontroller och reseförbud försvårar dessutom den globala handeln och osäkerheten om vad pandemin ska leda till orsakar panik på börserna.

Den svenska börsen föll kraftigt, liksom många andra i världen, på måndagen. Detta trots att dagen inleddes med ett stimulanspaket som omfattar lån och stöd på 300 miljarder kronor och som har totalt stöd i riksdagen.

Företag kan från och med nu få anstånd med skatter, arbetsgivareavgifter och moms, vilket kan omfatta upp till 300 miljarder kronor. Företagen förväntas betala in skatterna senare, när krisen har lättat.

Staten tar också över sjuklöneansvaret från företagen de två första veckorna och inför ett stödsystem för korttidspermitteringar. Kostnaden för statskassan är osäker, eftersom ingen vet hur många som behöver sjukskriva sig eller hur många företag som tvingas minska personalen. Men den har beräknats till omkring tio miljarder kronor.

Finansieringen tas ur ladorna, som finansminister Magdalena Andersson (S) brukar säga. Det är pengar som staten tidigare har sparat och som använts till att betala av statsskulden. Sverige har nu en ovanligt låg skuld jämfört med andra länder. Det ger utrymme för nya lån.

Vi befinner oss i ett krisläge som inte liknar något annat. Ingen vet hur det nya coronaviruset kommer att slå när det drar fram genom världen. De ekonomiska effekterna av stängda gränser och hela länder i karantän är stora. En snabb och djup recession rycker närmare.

Regeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna fick stöd från hela oppositionen för sitt nya stödpaket. Till och med den vanligtvis så kritiske Jimmie Åkesson (SD), skrev på Twitter att paketet ”känns väl avvägt och rimligt.”

Detta breda stöd är mycket viktigt för regeringen. Måndagens åtgärder är knappast det sista stimulanspaketet som snabbt behöver fri lejd genom riksdagen.

Regeringen kan komma att behöva stimulera ekonomin ytterligare för att få ny fart på hjulen, för att kompensera att smittskyddsåtgärder slår ut företag.

Den ekonomiska krisbekämpningen kan inte försummas och vänta till hälsokrisen är över. En ekonomi i fritt fall kommer att hota både vård och trygghet på längre sikt.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt