Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-fran-och-med-nu-star-kampen-mot-terror-overst-pa-dagordningen/

Sverige

Ewa Stenberg: Från och med nu står kampen mot terror överst på dagordningen

Beväpnad polis utanför Rosenbad i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg TT

Det kommer att finnas ett före och ett efter denna dag i Sveriges politiska nutidshistoria, om det vi nu sett är en terror­attack. Den politiska debatten kommer att förändras.

Vid kris och hot mot landet brukar de politiska partierna samla sig bakom regeringen och lägga tvisterna åt sidan. Det gör de också denna gång, de kommer att göra upp över blockgränsen om det behövs snabba riksdagsbeslut.

Sent på fredagskvällen är fortfarande mycket oklart kring attacken i centrala Stockholm. Vem kapade och körde en lastbil längs Drottninggatan och mejade ner människor? Varför? Här i regeringskansliet Rosenbad, är allt avspärrat av polis och de journalister som släpptes in på statsministerns presskonferens fick genomgå dubbla säkerhetskontroller och visiteras.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Sverige har blivit attackerat och att allt tyder på att det är ett terrordåd. I Rosenbad sent på fredagskvällen talade han stramt men känslosamt om de avskyvärda mördarna. ”Vårt budskap kommer att vara klart: ni kan inte kuva oss. Ni kommer aldrig att vinna.”

Som de svenska partierna brukar göra i krisläge läggs konflikterna på hyllan och de forna kombattanterna samarbetar och berömmer varandra och de svenska myndigheterna. 

Utanför Rosenbad står svarta statsrådsbilar på rad, innanför en ring av poliser. Regeringen har precis sammanträtt och bland annat beslutat förstärka gränskontrollerna.

Regeringen är mån att demonstrera att de snabbt kan fatta beslut om polisen eller andra myndigheter behöver stöd, och den vill också demonstrera att demokratin fungerar som vanligt. Också i en avspärrad stad fylld av poliser hålls det presskonferens. Och Socialdemokraterna planerar att hålla sin kongress som planerat i Göteborg, även om statsministerns närvaro kan påverkas.

Oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) och de andra parti­ledarna har beklagat det som hänt och sänt kondoleanser till de anhöriga. Moderatledaren har ringt statsministern och frågat om han behöver stöd. Som de svenska partierna brukar göra i krisläge läggs konflikterna på hyllan och de forna kombattanterna samarbetar och berömmer varandra och de svenska myndigheterna.

Politiker från olika sidor enas i beröm av svensk polis för insatsen så här långt.

Statsminister Stefan Löfven talar om attacken i termer av terroristdåd. Han är den person i detta land som får den bästa informationen. Har han rätt i att det är ett terrordåd kommer detta att ändra det politiska läget i landet. När en självmordsbombare sprängde sig själv, men lyckligtvis ingen annan, till döds på Drottninggatan 2010 fick det stora effekter på svensk politik. Det ledde till skärpta lagar.

Också terrordådet i Paris ledde till en politisk samling här i Sverige, med en uppgörelse över blockgränsen om nya åtgärder mot terrorism.

När nu oskyldiga människor har dött i Stockholm på ett sätt som påminner om terrordåden i Berlin och Nice så får man gå tillbaka till när terrorgruppen Röda arméfraktionen ockuperade den tyska ambassaden 1975 för att hitta något liknande. Två personer ur gisslan och en ockupant dödades då. Under andra världskriget dödades fem personer i ett brandattentat mot den kommunistiska tidningen Norrskensflamman i Luleå. De var de dödligaste politiskt betingade dåden under 1900-talet i Sverige.

I dagsläget är det fyra som bekräftats döda i fredagens attack. Det kommer att vara ett av de allra värsta på hundra år.

I bland annat Frankrike, Belgien, Storbritannien och Norge har terrordåd förändrat inrikespolitiken. Trots bristen på bekräftad information är det rimligt att tro att det kommer att vara så också i detta fall.

Anser polisen eller andra myndigheter att de behöver stöd genom några politiska beslut eller lagändringar för terrorbekämpningen kommer polisen att få det. Likaså om polisen skulle behöva stöd av andra myndigheter, som till exempel Försvarsmakten.

Den svenska regeringen och myndigheterna kan också räkna med stöd från andra länder, i synnerhet från de andra EU-länderna. Det har kommit många stöduttalanden från ledare världen över. Sverige får troligen redan stöd i form av underrättelser, men skulle det behövas annat stöd kan Sverige troligen räkna också med det.

Hur den politiska debatten kommer att påverkas närmare beror på motiven till attacken, och de är ännu oklara. Frågan om hur terrorism bäst bekämpas står redan högt på dagordningen, från och med nu och en tid framöver står den överst.