Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ewa Stenberg: Hur ska regeringen agera för att förhindra att Ryssland manipulerar valet 2018?

Foto: Artur Marciniec / Alamy

ANALYS. Det mest överraskande i regeringens förslag till nationell säkerhetsstrategi är att statsministern så tydligt pekar på risken för att Sverige blir utsatt för liknande påverkansförsök som den amerikanska valrörelsen blev av Ryssland, enligt amerikanska underrättelsemyndigheter. Det säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg.

Statsminister Stefan Löfven har just presenterat en säkerhetsstrategi, där åtta olika hot pekas ut. Vad kommer strategin att innebära i praktiken?

– Det statsministern presenterar i debattartikeln är inte särskilt konkret. Det är mest en katalog över olika hot. Åtgärderna är allmänt hållna. Det finns ingen prioritering av målen eller några delmål. Förhoppningsvis kommer statsministern i det tal han ska hålla på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen att utveckla hur strategin ska genomföras och vilka kostnader det kan handla om.

Innehåller strategin något oväntat?

– Det är mycket intressant att statsministern pekar på rapporterna från amerikanska underrättelsemyndigheter om att Ryssland otillbörligt har påverkat det amerikanska valet. ”Även Sverige kan bli föremål för sådana påverkansförsök”, skriver Stefan Löfven. Statsministern ser alltså en risk för att Ryssland försöker manipulera riksdagsvalet nästa år. Det ställer krav på åtgärder. Hur ska regeringen agera för att förhindra det?

På söndagen börjar ju den stora försvarskonferensen i Sälen. Vilka blir de största diskussionsämnena?

– Den största säkerhetspolitiska frågan just nu finns faktiskt inte på programmet, men kommer säkert att diskuteras flitigt i korridorerna och tas förhoppningsvis upp av några talare. Det gäller USA:s tillträdande president, hans hållning till Ryssland och hans planer för Nato. USA är mycket viktigt för svensk säkerhet. Sverige har ett militärt samarbetsavtal med USA och ett samarbete med Nato, där USA ju är dominerande. Skulle Donald Trump byta säkerhetspolitisk kurs för USA så påverkar det oss i mycket hög grad. Många deltagare på Folk och Försvars rikskonferens är nog väldigt oroliga över att Donald Trump inte kritiserat Ryssland, trots de amerikanska underrättelsemyndigheternas övertygelse om att Ryssland hackat det demokratiska partiets mejl och bedrivit en direkt kampanj för att påverka det amerikanska presidentvalet. Tyder det på att USA kommer att ändra inställning till Ryssland?

– Den andra stora frågan som kommer att diskuteras är försvarets militära och civila behov, om de svenska försvarsanslagen behöver ökas. De borgerliga har krävt mer pengar omgående, och försvarsministern har inte stängt dörren. Den diskussionen kommer att fortsätta i Sälen, i paneler, talarstolar och i slutna rum

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.