Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-31 19:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-lobbyisternas-hemligheter-skyddas-av-politikerna/

Svensk politik

Ewa Stenberg: Lobbyisternas hemligheter skyddas av politikerna

Nyamko Sabuni håller sitt Almedalstal och kräver en elektrifieringskommission. En idé som enligt SvD kommer från en lobbyingfirma på uppdrag av Scania.
Nyamko Sabuni håller sitt Almedalstal och kräver en elektrifieringskommission. En idé som enligt SvD kommer från en lobbyingfirma på uppdrag av Scania. Foto: Alexander Mahmoud

Var det lobbyister med dolda finansiärer bakom Nyamko Sabunis partiledarkampanj? Frågan ställs i en granskning av SvD. Ett fullödigt svar är svårt att få. Lobbyister verkar i det fördolda och hemlighetsmakeriet skyddas av politikerna.

Nyamko Sabuni drev en lång och spetsig kampanj 2017-2019 för att vinna Liberalernas förtroende och göra en politisk comeback. Hon sade upp sig från ett välavlönat jobb som hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF Pöyry förra våren, en tid innan partiet skulle välja ledare. 

Under sin kampanj träffade hon många medlemmar och lyckades med sin personliga karisma vinna stort stöd. Hon slog ut den som många sett som en kronprins, ambassadören Erik Ullenhag. I slutet av juni förra året valdes så Nyamko Sabuni till partiledare.

Ett av de första stora framträdandena var under politikerveckan på Gotland. Från Almedalsscenen krävde hon bland annat en elektrifieringskommission. 

Svenska Dagbladet har under flera månader talat med ett tjugotal källor för att granska Sabunis kampanj och politik. Reportern Annie Reuterskiöld har kommit fram till att förslaget om en elektrifieringskommission från början kommer från buss- och lastbilsföretaget Scania. Företaget köpte hjälp av lobbyingfirman Nordic PA, som utarbetade förslaget.

Nu är elektrifieringskommissionen en del av januarisamarbetet med regeringen.

Ansvarig på Nordic PA var Johan Jakobsson, som före 2006 var dåvarande Folkpartiets partisekreterare och som också var en av de viktigaste personerna i Nyamko Sabunis partiledarkampanj.

”Han är en excellent person, en tänkare, sade Nyamko Sabuni  i en DN-intervju strax innan hon valdes. I intervjun lyfte Sabuni också fram en annan viktig rådgivare, den före detta partiledaren Lars Leijonborg, som också han är lobbyist.

SvD:s källor ger bilden av att lobbyister varit aktiva både för att hjälpa Nyamko Sabuni fram till partiledarposten och för att göra Ulf Kristersson till statsminister. Men SvD kan inte svara på om Nordic PA fick betalt för arbetet och i så fall av vem. 

”Vi berättar inte om våra kunder”, skriver byrån på sin hemsida. Det får lobbyisterna själva bestämma i Sverige. I andra länder har man olika typer av register för att öka insynen. Här har riksdagen valt att ställa väljarna utan insyn. Ingen regering har lagt förslag som gör det möjligt att få veta vilka som påverkar våra politiker, hur och varför.

Det forskas, av förklarliga skäl, mycket lite i ämnet och det är svårt och tidsödande att granska det som journalist. Jag vet för jag och min tidigare kollega Ingrid Carlberg har försökt. Det är som att röra sig i tjock dimma. Den offentlighet och transparens som finns i andra delar av politiken är ersatt med sekretessförbehåll, tysta överenskommelser och ibland rena lögner.

Ändå är lobbying ingen marginell företeelse. En avsevärd del av de politiker som lämnar riksdag, regering och regeringskansli går till sådana byråer. En del av de politiska tjänstemän som anställs kommer därifrån.

Det är tunna väggar mellan politik och köpt påverkan. Misstanken att demokratiskt beslutsfattande kan styras av dolda hänsyn är skadlig för demokratin. Det finns en risk att korruption frodas i brist på öppenhet. Det är viktigt att veta om någon agerar som vän eller betalas av någon annan, och i vilket syfte.

Antikorruptionsorganisationen Transparency International har länge kritiserat Sverige för slutenheten. Frågan är hur länge väljarna accepterar den.