Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-los-motstand-kan-sla-undan-benen-for-lofven/

Svensk politik

Ewa Stenberg: LO:s motstånd kan slå undan benen för Löfven

Nu är LO och S inte lika nära varandra som de var 2013. Här tar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson en selfie med S-ledaren Stefan Löfven på en valkonferens inför riksdagsvalet 2014.
Nu är LO och S inte lika nära varandra som de var 2013. Här tar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson en selfie med S-ledaren Stefan Löfven på en valkonferens inför riksdagsvalet 2014. Foto: Fredrik Sandberg/TT

LO skärper tonen mot januariavtalet. Den fackliga kampen för trygga jobb och minskade inkomstklyftor har blivit en kamp mot S-ledda regeringen.

Det är ett värre problem för statsminister Löfven än nederlagen i riksdagen.

Arbetarrörelsens ena gren, LO, går till hård attack mot den andra, partiet. 

Det senaste året har placerat de goda vännerna Karl-Petter Thorwaldsson (LO) och Stefan Löfven (S) på kollisionskurs. De båda grenarna växer ifrån varandra.

På DN-debatt kräver LO-styrelsen förändring av den förda regeringspolitiken: ”Regeringen behöver leverera på ett antal områden under den här mandatperioden. Det är Socialdemokraternas enda chans att återvinna ett brett stöd hos LO-förbundens medlemmar”, skriver den.

LO:s stöd är ovärderligt för det socialdemokratiska arbetarpartiet. LO lade in 30 miljoner kronor i den gångna valrörelsen för att lyfta S och trycka tillbaka SD. Fackföreningarna har hjälpt S att behålla kärnväljare och sin politiska identitet.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har stöttat januariavtalet och skällde till exempel ut Vänsterledaren Jonas Sjöstedt offentligt när V gick samman med M och KD för att bromsa privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

Men alla LO-förbund har inte accepterat januariavtalet. Kritiken har växt mot Thorwaldsson. 

Kommunal, Seko, Fastighets, Målarna och Byggnads hoppade av LO-förhandlingarna med arbetsgivarna om en förändrad arbetsrätt före jul.

De överläggningarna är viktiga för Socialdemokraterna. Går de inte i lås har regeringen lovat att lägga ett lagförslag som liberaliserar arbetsrätten, i strid med partiets vallöfte.

Socialdemokraterna är inte längre största parti bland LO-väljarna. SD har gått om. Det gör det i längden omöjligt för LO att fortsätta stödja S. 

Januariavtalet är dessutom impopulärt bland LO-medlemmar och det går på tvärs mot viktiga LO-krav. Den fackliga kampen för trygga jobb och minskade inkomstklyftor har blivit en kamp mot en S-ledd regering.

Överst på LO:s kravlista för att minska klyftorna står höjda pensioner för vanligt folk med flera tusen kronor i månaden. Socialdemokraterna vill höja pensionerna, men är beroende av stöd från de andra partierna i pensionsarbetsgruppen för att kunna genomdriva det. Oddsen är dåliga för att det ska lyckas.

LO kräver också stoppad arbetskraftsinvandring till yrken där det finns arbetslösa i Sverige. Det går rakt mot januariavtalet. 

”Vi är medvetna om att delar av denna nödvändiga förändring kan komma i konflikt med ingångna avtal mellan partier i riksdagen, men vi förväntar oss att det socialdemokratiska partiet sätter en politik för ökad jämlikhet främst”, skriver LO.

Det sätter statsministern i en mycket svår situation. Januariavtalet var inte Socialdemokraternas enda alternativ till en Kristersson-regering. S hade i teorin kunnat släppa fram Centerledaren Annie Lööf som statsminister och valt att samarbeta i riksdagen.

Men eftersom Stefan Löfven förespråkat ett samarbete med C och L blev det svårt. S tvingades istället svika viktiga löften som att sätta välfärd före skattesänkningar och att värna trygghetslagarna på arbetsmarknaden och hyresregleringen. Det var priset för den spräckta blockpolitiken.

Nu är det gjort. Och den oheliga alliansen i riksdagen, med Vänsterpartiet i spetsen, har redan frestat på januariavtalet rejält genom att ändra flera punkter. 

Socialdemokraterna har ingen väg tillbaka. De sitter i ett skruvstäd där priset för att släppa januariavtalet är att slå sönder sitt rykte som regeringsskickliga. Men LO:s kritik kan bidra till slå undan benen på S när det försöker behålla de arbetarväljare man ändå har.

Läs mer: LO-basen om Bjuv: ”Det är inte jobben, det är bygden”