Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Moderaterna avlossar ett skrämskott

ANALYS. Regeringens krishantering har aldrig imponerat och för var uppgift som kommer fram blir bilden svartare. Misslyckandet syns i väljaropinionen och ökar pressen på Moderaterna att agera. KU-anmälan mot statsministern är ett nytt och allvarligare steg.

Sverige har haft två decennier av lugn och samarbete kring Östersjön och kunnat ägna en del av tiden till att satsa på civil krisberedskap. Nu har den prövats i stor skala och den fungerar dåligt. Tält som Försvarsmakten tagit i bruk på några timmar har till exempel tagit månader för Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB att få på plats i Skåne.

Regeringen har inte tagit varningar på allvar och förberedelser kom i gång för sent. Den har försvarat sig med att Migrationsverket lämnade en felaktig prognos om minskat antal asylsökande under förra våren och sommaren.

Å andra sidan varnade myndigheten redan i november 2014 för att Sverige under loppet av två år kunde tillföras motsvarande ett helt Malmö i form av flyktingar och deras anhöriga.

Migrationsverket föreslog i början av våren att verket skulle driva asylboenden i egen regi, för att snabbare och billigare kunna ordna boenden. Men regeringen gav inte klartecken.

Den ville inte se att krisen kunde komma och tvingades vidta panikåtgärder när den blev uppenbar. Det är en viktig förklaring till S och MP:s usla opinionssiffror, och de ökar pressen på oppositionen att agera.

Moderatledningen försöker nu dämpa en allt hetare intern opinion för att fälla regeringen. Men M vill ändå visa väljarna att man ger Stefan Löfven (S) en hård match. Moderaterna vill att regeringen ska halta och snubbla fram, för att lättare kunna vinna nästa val.

En KU-anmälan mot statsministern är ett hårdare stick än tidigare. Teoretiskt kan den, om oppositionen vill, utmynna i ett misstroendevotum mot statsministern, och därmed en regeringskris. Men det sista är inte sannolikt.

Oppositionen kan förvisso välta regeringen, men den kan inte regera. En M-ledd regering förutsätter en enad borgerlig allians, samt stöd i riksdagen av SD under resten av mandatperioden. Det har man inte i dag och därför är KU-anmälan mot Stefan Löfven troligen ett skrämskott.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.