Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ewa Stenberg: Mycket intimt samarbete med USA

Svenska FRA hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning. Det visar läckta dokument från Edward Snowden, enligt Uppdrag Granskning.

DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg svarar på tre frågor om avslöjandet:

Det här var väl inget nytt? Har inte alla egentligen vetat att Sverige spionerar på Ryssland?

– Det nya är att det nu finns dokument och detaljer som visar djupet och omfattningen i signalspaningen och i samarbetet med amerikanska NSA. Avslöjandet förklarar en del av den oerhört goda relationen med USA, som vi såg inte minst under presidentet Barack Obamas besök här tidigare i höstas. Sverige är bland annat viktigt för USA för att vi har så kvalificerade underrättelser att erbjuda om Ryssland. Samarbetet är uppenbarligen mycket intimt och den svenska regeringen har haft en mycket låg profil när det blåst upp internationella kritikstormar mot USA efter Edward Snowdens avslöjanden.

Det finns ju en lag om signalspaning, ger den möjlighet att lämna ut det USA vill veta om Ryssland?

– Det finns ett utrymme i lagen att samarbeta med andra länder, men det är svenska behov som ska styra vilken signalspaning som görs. USA eller något annat land får inte beställa svensk signalspaning, enligt lagen. Frågan är om detta kringgås på något sätt och vilken granskning som egentligen görs av detta omfattande internationella samarbete.

Vad kan avslöjandena betyda för Sveriges relation med Ryssland?

– Tonläget är ju redan ganska uppskruvat, efter utrikesminister Carl Bildts (M) aktiva roll för att förmå Ukraina att skriva under ett frihandelsavtal med EU, något Ryssland har agerat emot. Rysk statlig teve hade till exempel ett inslag nyligen där Bildts samarbete med Polen och Litauen i frågan om Ukraina beskrevs som ett försök till revanch efter slaget i Poltava 1709. Så det kan säkert komma fler kritiska kommentarer. Men i sak vet Ryssland mycket väl att Sverige signalspanar och samarbetar med USA. Och källan till uppgifterna idag, Edward Snowden, bor ju numera i Ryssland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.