Trovärdig information är avgörande när ett land ska bekämpa en epidemi. Men informationsläget nu är förvirrande. Folkhälsomyndigheten räknar med ett värsta scenario där en promille av befolkningen smittas. Men i Danmark räknar de med att 10-15 procent och i Norge med att 25 procent av befolkningen kan smittas.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-28 10:32
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-myndigheternas-information-om-coronaviruset-ar-forvirrande/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
”Säg sanningen”. Det är den korta slutsatsen av den värsta pandemin som går att studera, spanska sjukan 1918. John M. Barry har skrivit en bok om influensan som dödade fler än antalet stupade soldater under både första och andra världskriget tillsammans. Hans viktigaste slutsats rör informationen.
Mycket har hänt sedan dess och det nya coronaviruset är definitivt inte spanska sjukan. Men slutsatsen om att det är vitalt att myndigheter talar sanning och är öppna gäller än. De behöver förtroende om invånarna ska lyssna på de råd och regler som ges.
Därför är presskonferenser som den på måndagskvällen viktiga. På den uppskattade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att värsta möjliga scenario för Sverige är att 1-1,5 promille av befolkningen blir smittade.
Beräkningen grundade sig på kinesisk statistik från Wuhan. Johan Carlson påpekade efteråt att Sverige har bättre förutsättningar än så, vi är till exempel ett glesbefolkat land.
Dessutom är Sverige ett av världens bästa länder på smittspårning och provtagning, visar en internationell rankning.
Det är alltså mycket möjligt att det nya coronaviruset begränsas till personer som rest in från riskområden och deras närmaste och inte sprider sig.
Men krisberedskap innebär att planera också för det som inte är mest sannolikt. Då är värsta scenariot intressant.
I Norge förbereder Helsedirektoratet befolkningen på att upp till 25 procent av befolkningen kan smittas av det nya coronaviruset.
Det kräver mellan 14.000 och 16.500 extra sjukhusinläggningar. Det är vad norska myndigheter planerar för. I Danmark räknar Sundhedsstyrelsen med att fler än en halv miljon danskar kan smittas, 10-15 procent av befolkningen.
Danmark och Norge är också länder med kompetenta myndigheter, varför planerar de så olika jämfört med Sverige? Och varför har inte svenska myndigheter på eget initiativ offentliggjort sina beräkningar, som danska och norska myndigheter gjort?
Norge har 19 bekräftade fall av covid-19, Sverige har 15 och Danmark fyra. Det förklarar knappast skillnaden.
Det bästa rådet är att alltid hålla sig informerad och att följa de råd som myndigheterna ger, sade statsminister Stefan Löfven på måndagskvällens pressträff.
Men också där är signalerna förvirrande. Han ställer själv in sitt besök i Sydafrika, trots att landet inte står på listan över länder som utrikesdepartementet avråder från att resa till.
Hovet ställer också in en stor representationsmiddag med 150 gäster på kungliga slottet i Stockholm. Men några råd om att inte ordna stora middagar har inte Folkhälsomyndigheten utfärdat.
Flera skolor har godkänt att elever som varit i riskområden men inte har symtom på smitta ska stanna hemma. Inte heller de skolorna verkar lita på myndighetsbedömningarna.
Så hur ska medborgarna resonera? Ska vi höra det som sägs eller se det som görs?