Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 21:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-nar-solidariteten-i-norden-och-eu-provades-brast-det/

SVENSK POLITIK

Ewa Stenberg: När solidariteten i Norden och EU prövades brast det

Klockan 12 på lördagen stängde Danmark sina gränser.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den nya pandemin är ett globalt hot som inte känner några gränser. Men det göder nationalism i stället för samarbete. Danmark och Polen stängde på lördagen sina gränser mot Sverige. Solidariteten i både EU och Norden har satts på prov, och den ser inte ut att hålla.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det nordiska samarbetet är världens äldsta samarbete av sitt slag. I somras satte de nordiska statsministrarna målet att bli världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

Men vid middagstid på lördagen dök det upp vägspärrar och gränsvakter vid Öresundsbron, som hindrade svenskar från att åka in i grannlandet om de inte har godtagbara skäl.

Utan förvarning meddelande den danska regeringen på fredagskvällen att landet stänger gränserna för att stoppa virusspridning. Polis och militär har satts ut för att kontrollera.

På lördagsförmiddagen avrådde det norska utrikesdepartementet från alla utlandsresor som inte är helt nödvändiga. Utrikesministern Ine Marie Eriksen Søreide  sade till tidningen VG att det också gäller handlingsresor över den svenska gränsen.

De kraftfulla åtgärderna för att hindra resor är politiska, de grundar sig inte på vetenskap, meddelade Danmarks folkhälsomyndighet Sundhedsstyrelsen.

Stängda gränser är inte heller något som Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen avråder bestämt medlemsländerna från det.

Ändå sker det, i en union och mellan länder som haft ett långt och nära samarbete och som skrivit fördrag om fri rörlighet för människor och varor.

Samarbetet i både EU och Norden har delvis upphört att fungera.

EU-länder som Tyskland, Tjeckien och Frankrike har förhindrat export av medicinsk skyddsutrustning. När det värst drabbade landet Italien bad om bistånd med andningsmasker och annan utrustning räckte inte de andra medlemsländerna ut handen.

Gränsstängningar och skolstängningar har en hög prislapp för landet och för statsfinanserna. Handeln bromsar, människor kan inte sköta sina arbeten, landet blir fattigare. Man kan fråga sig varför regeringar tar till sådana åtgärder, som går stick i stäv mot vad de förbundit sig och vad experterna rekommenderar.

Ett av svaren är att regeringarna kämpar för att behålla medborgares och företags förtroende. De vill visa att de är starka och håller hela samhället om ryggen; de gör vad som helst för att skapa trygghet och säkerhet. Det kan i sin tur ha en smittskyddspoäng, förtroende för myndigheter får människor att följa deras råd och uppmaningar.

Men om inte de kraftiga åtgärderna regeringarna vidtar hjälper riskerar det politiska priset att bli mycket högt. En del av det är att EU-samarbetet och det nordiska samarbetet fått sig en knäck.

Ämnen i artikeln

Danmark
Norden

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt