Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-nu-provas-stefan-lofvens-starka-samhalle/

Svensk politik

Ewa Stenberg: Nu prövas Stefan Löfvens starka samhälle

Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i riksdagen med anledning av pandemin.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i riksdagen med anledning av pandemin. Foto: Alexander Mahmoud

Socialdemokraterna återhämtar sig i väljaropinionen, visar nya DN/Ipsos. Kritiken mot januariavtalet och Stefan Löfvens tafflighet ägde rum i en svunnen tid, före pandemin. Nu avgörs S stöd av hur regeringen hanterar den akuta krisen. Så här i inledningen har det gått bra.

Minns ni politiken före pandemin ? Då blev väljarna allt mer missnöjda med regeringspartierna och januariavtalet. Kritiken kom både från höger och vänster. Förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) sjönk rejält, regeringen hade svårt att hantera skjutningar och sprängningar på gatorna och den stod inför att tvärtemot S vallöften luckra upp anställningsskyddet och privatisera Arbetsförmedlingen. Det var en annan tid.  

Det nya viruset har svept undan hela den gamla dagordningen. Det är en nationell och global kris som kommer att förändra svensk politik i grunden för många år framöver. 

Efter att ha tappat i en rad opinionsmätningar i rad, vänder stödet för Socialdemokraterna uppåt. I nya DN/Ipsos är ökningen drygt två procentenheter och S har nu 25 procents väljarstöd.

Före coronakrisen låg Sverigedemokraterna i princip jämsides med S och hotade att rycka om. Nu skiljer det 3 procentenheter, S har växt och SD har krympt något.

I centrum för debatten står inte längre migration och kriminalitet utan sjukvård och ekonomi.

Förhållandet mellan opposition och regering är plötsligt nästan harmoniskt. Debatten förs i konstruktiv anda om hur många procent av BNP den svenska staten ska låna upp för att mildra arbetslöshet och konkurser.

Stefan Löfven har klarat den akuta krishanteringen bra så här långt. I en opinionsmätning från Novus uppger 55 procent att de är mycket eller ganska trygga med Löfvens ledarskap

Före krisen framstod statsministern ofta som odynamisk och visionslös. Nu passar hans lugn och favoritbegrepp ”tillsammans”, ”ansvar” och ”stabilitet” som hand i handske för krishanteringen. 

Socialdemokraterna kommer att få möjlighet att visa vad det starka samhället partiet talar om innebär. 

Den rödgröna regeringen har, med stort stöd i riksdagen, valt en annan väg än de flesta andra EU-länderna. Här är honnörsorden lyssna på myndigheterna, förändra frivilligt och gör så få ingrepp det går i viktiga samhällsfunktioner. I Frankrike och Storbritannien får man till exempel inte ens gå ut hur som helst.

Resultatet av dagens politiska beslut (eller ickebeslut) syns på sjukhus och i dödstal först om två, tre, fyra veckor. Då kan vi se effektiviteten i åtgärderna.

Vi är i inledningen av en kris som kommer att fresta hårt på sjukvård och sammanhållning i alla länder. Om den svenska modellen fungerar bättre än grannländernas är för tidigt att säga. Men resultatet kommer att avgöra Socialdemokraternas utsikter att få leda en regering igen.