Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ewa Stenberg: Pendeln har svängt mot mer avlyssning

Luften har gått ur integriteten som politisk stridsfråga sedan FRA-debatten och Snowdens avslöjanden. Nu är det krav på hårdare tag och mer avlyssning som dominerar partipolitiken.

När inrikesminister Anders Ygeman i  fredags föreslog att ge polisen möjlighet att läsa av informationen i misstänktas smarta telefoner och datorer blev kritiken från oppositionen att regeringen inte går tillräckligt långt i kampen mot terrorismen.

Moderaterna vill snabbt ha en lag om nya hemliga tvångsmedel.

Kristdemokraterna kräver att FRA:s signalspaning, som i dag bara får användas i underrättelsetjänst, i framtiden ska få användas i brottsutredningar. Samma sak överväger Folkpartiet.

Miljöpartiet har drivit integritetsfrågan starkast i riksdagen, och hållit fast vid sitt motstånd mot FRA-lagen och datalagringsdirektivet. Nu regerar MP med det parti som tog initiativ till samma direktiv. Och S har alla ministerposterna på säkerhetsområdet.

Läs mer: Mobilen spårar dig – överallt

Vem minns i dag FRA-debatten 2008–2009? Hela borgerligheten våndades över avvägningen mellan säkerhet och rätten till privatliv. Statsministern Fredrik Reinfeldt (M) kämpade för att hålla samman regeringsunderlaget när kritiska borgerliga riksdagsledamöter ville underkänna FRA-lagen. S krävde att den skulle rivas upp.

För ett par år sedan avslöjade Edward Snowden omfattningen av USA:s hemliga signalspaning. Han visade samtidigt att den amerikans­ka signalspaningsmyndigheten NSA inte förmådde skydda alla sina hemligheter.

Sedan dess har EU-domstolen ogiltigförklarat unionens datalagringsdirektiv med motiveringen att den innebär för stora intrång i människors privatliv. Flera EU-länder är på väg att skrota sina datalagringslagar, men en svensk utredning har kommit fram till att den svenska lagen kan vara kvar med små justeringar.

EU arbetar med stöd av Sveriges regering för att registrera uppgifter om alla flygpassagerare.

Pendeln är på väg mot ökade möjligheter till avlyssning och övervakning igen.

Här hemma påskyndas svängningen av de andra partiernas oro för SD:s framgångar. Hårda tag mot brottslighet är ett budskap som flera partier hoppas ska locka tillbaka SD-väljare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.