Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ewa Stenberg: Polariseringen har ökat kring invandringen

Majoriteten av svenska väljare oroar sig över integrationsproblem. Men ännu fler, tre av fyra, är oroliga över ökad främlingsfientlighet. Det senare är paradoxalt eftersom invandringsmotståndet minskat i Sverige över tid.

Dagens Ipsosmätning ger en relief åt den politiska debatten om invandring och integration sedan höstens val i Sverige. Väljar­opinionen kan vara en delförklaring till den omorientering som nu sker i de politiska partierna inom detta område, vid sidan av de problem som uppenbarligen finns och länge funnits med arbete och utbildning för invandrade. Partier i dag är lyhörda för opinioner. Dåliga val leder till lusläsning av väljarstudier. Och detta politikområde är nu det näst viktigaste för svenska väljare, enligt en tidigare Ipsosmätning.

Sex av tio svenskar tycker att invandring i  det stora hela är bra för landet. Men nästan lika många anser att integrationen fungerar dåligt.

Ofta klumpas dessa båda frågor ihop. Kritik mot integrationspolitiken tolkas som en förtäckt kritik mot invandringspolitiken. Så kan det förstås vara ibland, men en tidigare undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att oron för invandring och integration ökat 2010–2013 (då den senast redovisade mätningen gjordes). Också de som är för en mer generös invandringspolitik har blivit mer oroliga.

Det är logiskt att också de som tror att Sverige behöver invandring månar om att integrationen fungerar. Trångboddhet och arbetslöshet är inte bra för någons sinne eller plånbok.

Såväl regeringen som allianspartierna arbetar med nya förslag för bättre integration. De under­stryker att de inte vill strypa invandringen.

Men ett parti avviker dramatiskt från de andra. Det är SD, vars väljare är mycket mer negativa – och enligt en studie från Linköpings universitet också mer främlingsfientliga – än alla andra riksdagspartiers väljare.

Sverigedemokraternas uppgång är ändå inget tecken på en ökad främlingsfientlighet. Valforskningen visar att andelen som vill minska invandringen har minskat över tid. 1990 ville 61 procent ta emot färre flyktingar, vid senaste mätningen 2013 var det 44 procent.

Därför är det paradoxalt att det som oroar svenskar i dag allra mest är främlingsfientlighet. David Ahlin på Ipsos påpekar i artikeln här intill att Sverige ju också är det land i EU där befolkningen är allra mest positiv till invandring.

En del av förklaringen till den ökade oron för främlingsfientlighet finns troligen i att invandring och integration har blivit viktigare på den politiska dagordningen. Mobiliseringen och polariseringen har ökat, och en del av den har kanaliserats i Sverigedemokraterna.

Professor Marie Demker vid Göteborgs universitet är expert på bland annat väljarnas atti­tyder till invandring. Hon har en till förklaring: Mediernas alarmistiska bevakning av rasism och främlingsfientlighet.

Troligen hänger de ihop.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.