Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Socialdemokrater kan räcka M en hjälpande hand

Other: Janerik Henriksson/TT

Analys. Moderaterna har gått från att mana väljarna att öppna sina hjärtan för människor på flykt till att ifrågasätta asylrätten. Det är en exceptionell politisk resa på tre år. Flyktingpolitiken skapar nu spänningar i alliansen, som lättast kan lösas med en bred politisk uppgörelse.

Förr var det Moderaterna och Socialdemokraterna som utgjorde axeln och de mest restriktiva partierna i svensk invandringspolitik. De mindre partierna, från höger till vänster, utgjorde en liberal opposition.

Sedan bildades alliansen 2004 och Moderaterna fick kompromissa med de andra borgerliga partierna.

Efter att regeringen Reinfeldt omvalts men förlorat sin majoritet i riksdagen i valet 2010 gjorde den upp med Miljöpartiet. Det nya riksdagspartiet Sverigedemokraterna skulle inte få påverka Sveriges migrationspolitik i hårdare riktning, argumenterade de.

Det fanns ett annat skäl bakom uppgörelsen: alliansen såg Miljöpartiet som en möjlig partner för att kunna regera vidare i framtiden. Av det blev ingenting, men Moderaterna omfamnade ändå en mer liberal invandringspolitik. Det blev tydligt när den förre statsministern och M-ledaren höll tal inför valet 2014 och manade svenskarna att öppna sina hjärtan för flyktingar.

I partiets nu gällande idéprogram står det:

”När länder eller regioner faller samman i konflikter ska Sverige ta stolthet i att hjälpa dem som drabbats. Moderaterna värnar asylrätten och vill att Sverige tillhör de länder som tar ett stort ansvar och undsätter människor som är i nöd.”

I det nya förslaget till partistämman nu i helgen är förslaget motsatt. Moderaternas partistyrelse vill att det på sikt inte ska vara möjligt att söka asyl på plats i EU. FN:s flyktingkonvention (också kallad Genèvekonventionen) ska omprövas.

Läs mer: ”Ulf Kristersson håller på att ändra Moderaternas profil”

Moderaterna rör sig över hela det politiska fältet till en position som är nära Sverigedemokraternas. Detta gäller dock bara flyktingpolitiken. När det gäller arbetskraftsinvandring har M mycket liberalare politik än SD, och i den frågan är alliansen samspelt.

Som frågorna här intill visar är spänningarna stora mellan allianspartierna om flyktingarna. Asylrätten är central för alla de an dra tre. Rätten att söka asyl finns inskriven i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och i Genèvekonventionen.

Moderaterna kan peka på att världen förändrats och att världen inte klarar av att hantera flyktingströmmarna som det var tänkt när flyktingkonventionen skapades efter andra världskriget.

En våg av nationalism drar fram och undergräver gemensamma lösningar på globala problem.

Över 65 miljoner människor är på flykt i världen i dag. Det är fler än någonsin under efterkrigstiden. Och sannolikt kommer ännu fler att tvingas på flykt, när klimatförändringarna gör att temperaturen stiger och öknar brer ut sig.

Asylrättens försvarare kan i stället peka på att om demokratierna börjar åsidosätta FN-konventionerna kommer sannolikt något sämre att ersätta dem.

Röda korset och andra humanitära organisationer varnar för att de rika länderna håller på att vända ryggen mot resten av välden. En våg av nationalism drar fram och undergräver gemensamma lösningar på globala problem.

Allianspartierna måste nu finna en kompromiss mellan Centerns paroll om medmänsklig migrationspolitik och Moderaternas om permanent skärpt asyllagstiftning.

Invandringspolitik är en av väljarnas viktigaste frågor, så mycket står på spel.

Moderaterna förespråkar en bred uppgörelse över blockgränsen om migrationen. Det skulle underlätta en kompromiss inom alliansen. Också Socialdemokraterna vill föra en stram flyktingpolitik, till skillnad från sin gröna regeringspartner. En uppgörelse över blockgränsen underlättar både för S och M.

Det är inte troligt att Moderaterna skulle få gehör för att frångå asylrätten. Däremot är det uppenbart att uppgörelsen skulle innebära en mycket mer restriktiv flyktingpolitik än den som gällde innan den tillfälliga lagstiftningen infördes under flyktingkrisen.

De två statsministerpartierna har börjat längta tillbaka till tiden när de gemensamt formade migrationspolitiken.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.