Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ewa Stenberg: Svenska hamnar kommer inte att kunna användas av Nord Stream

Hamnen i Slite på Gotland.
Hamnen i Slite på Gotland. Foto: Hampus Andersson

Svenska hamnar kommer inte att kunna användas av Nord Stream. Gotland och Karlshamns kommun kommer att få oerhört svårt att säga ja till det ryskägda företaget efter regeringens besked ikväll, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg efter mötet mellan kommunerna, försvarsministern och utrikesministern.

Varför tror du att kommunerna kommer att ändra sina tidigare planer på att låta Nord Stream lagra rör till sin gasledning i deras hamnar?

– Gotland och Karlshamns företrädare fick en lång, sekretessbelagd och mycket allvarlig genomgång av hur Nord Stream 2 försämrar landets säkerhet. Och riskerna är så stora att det svenska försvarsansträngningarna skulle påverkas. Det är svårt att säga ja då. Dessutom fick kommunpolitikerna en morot, när ministrarna lovar att de ska se över möjligheterna att stödja Gotland och Karlshamn.

Kunde inte regeringen bara ha sagt nej, istället för att ge kommunerna morot och piska?

– Nej, kommunerna är självstyrande och juristerna i regeringskansliet bedömde att regeringen inte har rätt att gå in och förbjuda dem att hyra ut till ett utländskt företag. Däremot kanske det kommer att bli möjligt i framtiden. Regeringen vill se över lagen så att nationella säkerhetsintressen ska stå över kommuners ekonomiska intressen.

Betyder regeringens besked ikväll att den ryskkontrollerade gasledningen Nord Stream 2 kommer att stoppas?

– Nej, den kommer tvärtom troligen att byggas. Utrikesminister Margot Wallström (S) sade på pressträffen att möjligheterna är små att EU- kommissionen kommer att agera rättsligt mot gasledningen. Hon sade också att FN:s havsrättskonvention tillåter Nord Stream att dra ledningen genom svensk ekonomisk zon.

– Summan är alltså att ledningen sannolikt byggs, men att Nord Stream inte får använda svenska hamnar. Regeringen har stoppat det senare på ett pragmatiskt sätt, men risken är att andra kommuner kan försöka att också skaffa sig statligt stöd genom att börja förhandla med Nord Stream 2.

Läs mer: Regeringen: Negativt för svenskt försvar att hyra ut hamnar till Nord Stream 2

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.