Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-tuff-strid-med-medelklassen-om-kosystemet-till-skolan-ska-slopas/

SVENSK POLITIK

Ewa Stenberg: Tuff strid med medelklassen om kösystemet till skolan ska slopas

Regeringens särskilda utredare Björn Åstrand och utbildningsminister Anna Ekström (S) presenterade utredningens förslag om en mer likvärdig skola under en pressträff i Rosenbad.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Lottning och kvoter är kontroversiella inslag i svensk skolpolitik. Men de kan enligt en ny utredning motverka skolsegregation och lyfta de svagaste eleverna. Ändå är det tveksamt om riksdagspartierna vill ta strid med medelklassväljarna i storstäderna och slopa kösystemen till de populäraste friskolorna.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.