Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-v-forhandlar-invandring-med-m-medan-sd-vantar-i-kulissen/

Svensk politik

Ewa Stenberg: V förhandlar invandring med M medan SD väntar i kulissen

Ulf Kristersson och Jonas Sjöstedt.
Ulf Kristersson och Jonas Sjöstedt. Foto: Magnus Hallgren

Svensk politiks senaste strid står om arbetskraftsinvandringen. Moderaterna och Vänsterpartiet har börjat förhandla om ett gemensamt förslag medan KD och SD väntar i kulissen. Det är oklart om det slutar med ett nålstick eller ett hårt slag mot januarisamarbetet. Det mest uppseendeväckande är att Vänsterpartiet överväger att köra över regeringen med stöd av SD just i invandringspolitiken. 

De senaste tre månaderna har det trampats upp nya och kontroversiella stigar i riksdagen. De gamla ärkefienderna Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet förhandlar i frågor där de kan hitta en gemensam nämnare.

Moderaterna och Kristdemokraterna informerar i sin tur Sverigedemokraterna för att se om det finns en majoritet i riksdagen.

Det är inga omvälvande förändringar som gjorts i sak, men några punkter i januariavtalet har ändrats. Misstroendehot och en uppriven statsbudget undergräver januarisamarbetet och Stefan Löfvens möjlighet att kunna regera i minoritet.

Före jul ändrades planerna för den fortsatta privatiseringen av Arbetsförmedlingen. Därefter kom M, KD och V överens om att lägga en extra budget med två miljarder kronor till kommuner och regioner, finansierat av några strukna reformer. Den behandlas i riksdagen nu. 

På torsdagen trampades stigen mellan M och V upp ytterligare, när partierna träffades för att söka en gemensam nämnare om arbetskraftsinvandringen. 

Den har ökat kraftigt sedan de borgerliga partierna och MP kom överens om en liberalisering 2011. Nu ifrågasätter allt fler reformen.

Vänsterpartiet och Moderaterna har lagt egna förslag till förändringar. Partierna är diametralt motsatta varandra på de flesta sätt. Men de har lyckats hitta några beröringspunkter. Båda vill se krav på heltidslön för uppehållstillstånd. Dagens regelverk kräver en lön på minst 13.000 kronor i månaden. Den gränsen är för låg, anser både M och V. 

De vill också ha en ny ordning för att pröva arbetstillstånd och förhindra missbruk.

Januaripartierna har också kommit överens. De är djupt splittrade i synen på arbetskraftsinvandring, men lyckades ena sig om utredningsdirektiv till en översyn som ska vara klar nästa år. Partierna vill liberalisera genom att införa ett talangvisum för att särskilt kompetenta personer lätt ska kunna söka jobb. De vill göra det ännu enklare för asylsökare att bli arbetskraftsinvandrare. Samtidigt pekar de på problem med missbruk av systemet. Utredningen ska ta ställning till om försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare behövs och hur man kan undvika att deltidsarbetare utnyttjas. Både lättare och stramare alltså.

Det är svårt att se att oppositionen nöjer sig med denna utredning. Men frågan är hur den ska kunna driva fram en snabbare förändring.  M, KD, V och SD kan förvisso rösta igenom ett så kallat tillkännagivande som kräver att regeringen agerar. Då kommer regeringen att hänvisa till sin utredning och fortsätta som tänkt, möjligen med ett tilläggsdirektiv. Oppositionen kan gå längre och hota med misstroendeförklaring, som i fallet med Arbetsförmedlingen, men frågan är om den okonventionella alliansen vill ta till storsläggan just i invandringspolitiken.

Sverigedemokraterna hålls informerade om förhandlingarna om arbetskraftsinvandringen av Moderaterna. Det är en tunn linje mellan samtal och förhandling som V har svårt att syna. Att indirekt samarbeta om invandringspolitiken med SD torde vara magstarkt i V. Det skulle kunna riva upp intern kritik inför kongressen och ordförandevalet i maj

Det andra faktorn som kan hejda Vänstern är om partiet befarar att en ny offensiv passerar regeringens smärtgräns. Vänsterpartiet vill gärna upphäva den förhatliga klausulen i januariavtalet som håller partiet utanför inflytande. Men det vill inte utlösa en regeringskris som i förlängningen kan leda till att Moderaterna tar över statsministerposten. 

Hur upptrampad stigen mellan M och V än må bli i riksdagen vet vänsterpartisterna att vägarna mellan M, KD och SD är ännu bredare och leder fram till motsatt politik mot vad V önskar.