Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-var-gar-ann-lindes-grans-for-kinas-ambassador/

Svensk politik

Ewa Stenberg: Var går Ann Lindes gräns för Kinas ambassadör?

Utrikesminister Ann Linde (S)
Utrikesminister Ann Linde (S) Foto: Paul Hansen

Kinas ambassadör har kallats upp till UD minst 40 gånger. Ambassadörens kritik och hot mot svenska myndigheter och medier har fått tre politiska partier att kräva att han utvisas. Men utrikesminister Ann Linde (S) säger nej.

Om 40 markeringar inte fungerar – var går hennes gräns för hur långt Kina ska få gå?

Denna onsdag ska Sveriges utrikesminister Ann Linde läsa upp sin första utrikesdeklaration. Diplomatiska kåren kommer att sitta på läktaren. En som troligen noterar det som sägs noga är Kinas ambassadör Gui Congyou. Han har sedan han tillträdde i slutet av 2017 ett starkt mandat från Peking att invända och ingripa om Kina kritiseras. Det kan gälla till exempel fängslandet av den kinesiskfödde svenske bokförläggaren Gui Minhai, interneringslägren i provinsen Xinjiang eller Kinas regerings agerande i Hongkong. 

Kina har tidigare stoppat en FN-konferens om mänskliga rättigheter på Fotografiska i Stockholm, visade en SVT-granskning. Där visades bilder av kända regimkritiker som Dalai Lama och Ai Weiwei.  Ambassadören har hotat Sverige med konsekvenser om regeringen deltog i en prisutdelning till Gui Minhai. Han har dessutom försökt utöva påtryckningar mot svenska medier, enligt ett upprop från svenska publicister. Gui Congyou har jämfört medierna med lättviktsboxare som utan att veta sin plats väljer att mucka gräl med tungviktsboxaren Kina.

Utrikesdepartementet har försökt att hantera den kinesiska offensiven genom att kalla upp ambassadören för samtal, ett vanligt diplomatiskt sätt att markera missnöje. Men i Gui Congyous fall har det enligt SVT skett minst 40 gånger. Man kan fråga sig vilken effekt sådana markeringar egentligen har, om det kan pågå gång efter gång utan att det blir någon allvarligare sanktion.

Tre riksdagspartier, Vänsterpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, vill förklara ambassadören Gui Congyou persona non grata och utvisa honom. Men Ann Linde avvisar det. ”Jag tror alltid att det är bättre att ha möjligheten till samtal, både positiva och negativa.”, säger hon till DN:s Hans Olsson. Moderaterna stödjer den hållningen.

Relationen mellan Sverige och Kina är ett bekymmer som utrikesministern bara sett början på. Fast hon vet vad som händer ett land som får Kina att känna sig trampat på tårna. Efter det att regimkritikern Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010 sade Kina upp de diplomatiska förbindelserna med Norge. Möten på regeringsnivå ställdes in och handeln försvårades. Det tog sex år innan relationen normaliserades.

Under Kinas ekonomiska expansion har Sverige flitigt sökt kontrakt och affärer där. Och det kinesiska ägandet i Sverige har också ökat. I veckan blev det till exempel känt att kinesiska Geely Automobile och Volvo Cars diskuterar ett samgående.

I oktober ska Sverige auktionera ut frekvenser för femte genrationens mobiltelefoni, där kinesiska Huawei vill vara med. Flera demokratiska länder har släppt in Huawei i 5G- utbyggnaden, medan andra sagt nej. De hänvisar till kinesisk lag, som gör det obligatoriskt för kinesiska företag och privatpersoner att bistå kinesiska underrättelsetjänsten med att samla in information.

I Sverige har Säpo och Försvarsmakten, genom en lagändring, i praktiken fått möjlighet att stoppa Huawei i 5G-nätet. Det lär i så fall inte göra den svensk-kinesiska relationen enklare. Det kan leda till någon slags rekord i dålig diplomatisk stämning, i hot och kallelser till samtal på UD. För om någon part bryter de diplomatiska förbindelserna lär det inte bli Stockholm.