Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-viruset-har-gett-januarisamarbetet-en-helt-ny-agenda/

Sverige

Ewa Stenberg: Viruset har gett januarisamarbetet en helt ny agenda

Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar ett krispaket riktat till svenska småföretag
Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar ett krispaket riktat till svenska småföretag Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen, Centern och Liberalerna presenterar sin tredje extrabudget på två veckor. Trots ökade statsutgifter på 70 miljarder kronor kommer det inte att vara det sista krispaketet. Läget i den ekonomiska politiken är helt förändrat och januarisamarbetet har fått en ny agenda.

Det har funnits många tillfällen att nypa sig i armen de sista veckorna. Det levereras krispaket i en takt som innan skulle ha förefallit omöjlig, och när de kommer kritiseras de av Moderaterna och Kristdemokraterna för att de inte är tillräckligt omfattande och ökar statsutgifterna mycket nog.

Sent på onsdagseftermiddagen spred finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes allierade i MP, L och C god stämning på börsen genom ett nytt krispaket inriktat på småföretag. Det innehåller bland annat slopade arbetsgivaravgifter för upp till 30 anställda och en lön på 25.000 i månaden, stöd till hyra och en statlig företagsakut.

Räknar man in de tidigare krispaketen motsvarar åtgärderna 70 miljarder kronor i nya direkta statsutgifter. Det är som två års reformer framlagda under två veckors kris. 

Tidigare har regeringen föreslagit bland annat avskaffat karensdagen, inrättat ett subventionerat system för korttidspermitteringar och gett anstånd med momsinbetalningar. 

Dessutom har regeringen föreslagit kreditgarantier och likviditetsförstärkningar på över 500 miljarder kronor. Det senare är pengar som i bästa fall alltså ska betalas tillbaka till staten. 

Ändå är detta mindre än vad både Moderaterna och Svenskt Näringsliv har krävt.

Moderaterna vill inte bara stödja de små företagen, utan också de större.

Ansedda ekonomer har talat om ekonomiska stimulanser som är betydligt större än de som redan har lagts fram. Lars Calmfors har till exempel efterlyst snabba åtgärder. ”Vi skulle kunna hantera en ökning av statsskulden med 10-20 procent av BNP om det behövs. Då pratar vi om 500-1 000 miljarder kronor. Det utrymmet bör vi använda, sade Calmfors till SVT i veckan.

Professor Magnus Henrekson skrev igår på DN Debatt att staten för att undvika en systemkollaps behöver ge företagen permitteringsersättning och annan hjälp för upp till 100 miljarder kronor i månaden. ”Vi är nu i ett läge där risken för en ekonomisk depression är överhängande.”

Henrekson varnade för hundratusentals, i värsta fall över en miljon, förlorade jobb annars.

Trots oenigheten om omfattningen av företagsstöden vill partierna i riksdagen gå i samma riktning för att mildra recessionen i ekonomin och undvika massarbetslöshet. Det talar för att de kommer att komma överens snabbt.

Det är möjligt att oppositionspartierna kommer att utvidga stöden när extrabudgeten kommer till riksdagens finansutskott, det hände med den senaste extrabudgeten. Det är en svår roll för oppositionspartierna har leverera stöd i en nationell kris och samtidigt försöka visa sina väljare att man inte lagt ner sin politik helt.

Detta är inte det sista krispaketet.  ”Vi måste agera kraftfullt, men inte bränna allt krut”, sade Centerns Emil Källström på onsdagseftermiddagens pressträff.

Ett förslag om arbetslöshetsstöd till personer som inte har rätt till a-kassa kommer troligen snart. Men ett stort stimulanspaket som också rör hushåll dröjer sannolikt.

Regeringen och januaripartierna tvingas hantera flera kriser på en gång. Finansminister Magdalena Andersson markerade att hälsan kommer först.

Och Sverige är precis i inledningen till hälsokrisen. När det börjar synas en ljusning planerar januaripartierna ett nytt stort paket, då också hushållen kan få förstärkningar.

Januaripartierna har fått en helt ny agenda och får lägga projekt som en skattereform och familjeveckan åt sidan. Ett litet virus har gett dem en ny uppgift.