Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ex-politikerna som gör miljonvinster

Foto: Scanpix/Sven-Erik Sjöberg/Magnus Hallgren

Då ministrar. Nu framgångsrika företagare. Flera tidigare toppolitiker drar in miljonbelopp, visar DN:s genomgång.

Störst vinst gör den tidigare statsministern Göran Persson – men hans finansminister Pär Nuder har en mer välfylld kassa­kista.

Det fanns en tid då ministrar och partiledare som avgick fortsatte i statens tjänst, exempelvis som generaldirektör, landshövding eller ambassadör.

På senare år har den bilden ändrats.

Flera ministrar och partiledare, på båda sidor blockgränsen, har efter åren i politiken startat egna företag.

Det tidigare radarparet Göran Persson och Pär Nuder dominerade svensk politik i ett decennium. I politikens företagarliga spelar S-duon i en egen division.

DN kunde i maj berätta att Göran Persson under 2012 fördubblade omsättningen i sitt bolag Baven till 7,5 miljoner kronor. Vinsten före skatt var 3,5 miljoner kronor. I kassakistan har bolaget ett eget kapital på 8,7 miljoner kronor och lika mycket i aktier.

Pär Nuder hade i sitt bolag under 2012 en lägre omsättning än sin förre chef. Men den förre finansministern har mer pengar och aktier än Göran Persson, visar årsredovisningen för 2012 som godkändes i förra veckan. Nuders bolag Dabok har ett eget kapital på 7,6 miljoner kronor och aktier bokförda till ett värde av 11,6 miljoner. Hans andra bolag, Dabok Advisory, har enligt den senaste tillgängliga årsredovisningen 1,6 miljoner kronor i eget kapital och 1,5 miljoner i olika värde­papper.

Nuder är inte ensam i ex-ministerkretsen om att under juli ha lämnat in årsredovisningar för sitt aktiebolag. Några månader efter att Maud Olofsson lämnade posten som parti­ledare för Centerpartiet startade hon företaget Romo Norr. Den första årsredovisningen visar att den tidigare näringsministern drog in 1,3 miljoner kronor. Vinsten före skatt var 384 000 kronor.

Bland tillgångarna i bolaget märks en aktiepost i Handelsbanken värderad till 400 000 kronor.

Även Folkpartiets tidigare partiledare Lars Leijonborg lyckas bra i sitt nya värv som lobbyist och konsult. Under 2012 omsatte hans bolag 1,1 miljoner kronor, varav vinsten före skatt uppgick till 575 000 kronor.

Göran Persson och Maud Olofsson har plockat ut 143 275 respektive 140 000 kronor i aktieutdelning, just under gränsen för de förmånliga 3:12-reglerna som innebär att ägare till fåmansföretag betalar ungefär 20 procents skatt på kapital­inkomsterna. Pär Nuder tar däremot ut en aktieutdelning på 600 000 kronor från Dabok.

Ministrar och partiledare som grundat egna bolag livnär sig främst som styrelseproffs, rådgivare och lobbyister. Ett undantag är den förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström som återgått till att verka som advokat i två juristfirmor, varav han äger den ena tillsammans med Claes Borgström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.