Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Expert: Problematiskt för de som inte får samma mediala uppmärksamhet

På två månader har fyra uppmärksammade tvångsutvisningar till Afghanistan stoppats, bara timmar innan flyget skulle avgå.

Två av fyra fall har lett till ny prövning och motiveringarna till varför resorna stoppats har varit knappa.

Det väcker frågor om rättssäkerhet och likhet inför lagen, säger forskaren Jonathan Josefsson.

DN har granskat fyra fall av tvångsutvisningar till Afghanistan, som alla blivit stoppade ett fåtal timmar före bokad utresa. I flera av fallen uppger ombuden att de inte fått motivering till varför utvisningen stoppats och tre av fallen har gällt kristna konvertiter.

Gemensamt för alla ärenden är att de fått stor uppmärksamhet, både i form av protester och i medier. Jonathan Josefsson har forskat om bland annat offentlig rapportering och protester mot utvisningar.

– Det kan vara positivt för de här enskilda individerna, men blir problematiskt för den stora massan som inte får samma mediala uppmärksamhet eller har så stora nätverk, säger han.

Jonathan Josefsson säger att om besluten fattas snabbt och utan tydliga motiveringar förblir det oklart på vilka grunder myndigheterna har fattat besluten. Det är då svårt att veta om de fall som inte får stor uppmärksamhet prövas på samma grunder som de som får det, säger han.

– Det väcker frågor om rättssäkerhet när det gäller transparens och likhet inför lagen. På ett sätt kan detta vara bra, ur ett demokratiskt perspektiv, med en dialog i samhället där protester gör att myndigheterna granskas och ändrar enskilda beslut på bättre grunder. Men om det stannar vid enskilda undantagsbeslut och inte ramverket så blir det problematiskt.

• Läs även: Utvisning av Qasim Amini stoppas tillfälligt

Fakta. Fyra stoppade utvisningar

Det första fallet rör en 18-årig kristen konvertit. Han sätts i förvar i väntan på tvångsutvisningen, som är planerad till den 18 juni. Biljetten är bokad, men två timmar innan flyget ska lyfta stoppas resan. 18-åringens ombud får bara beskedet att utvisningen är tillfälligt stoppad och att han ska släppas ur förvaret. Man tror att det handlar om att 18-åringens resedokument inte är klara, men Migrationsverket har enligt ombudet inte lämnat någon motivering. Ombudet vet fortfarande inte var ärendet ligger eller varför 18-åringen släppts ur förvaret.

Den 20 juli ska en annan kristen konvertit utvisas till Afghanistan. Både resehandlingarna och biljetten är klara.

Samma dag som resan är bokad kommer ett mejl från en enhetschef på Migrationsverket där det framgår att utvisningen blivit inhiberad och att 21-åringen ska tas ur förvar. Ingen motivering till beslutet ges. Men samtidigt ligger en ansökan om verkställighetshinder hos Migrationsdomstolen och Migrationsverkets beslut ses som ett tecken på att utredning av verkställighetshinder beviljats. En ny asylutredning inleds. Ingen motivering har angetts någonstans under processen sedan utvisningen stoppades, enligt 21-åringens advokat.

Även det tredje fallet rör en kristen konvertit. Klockan 16 den 31 juli, dagen innan den inbokade tvångsutvisningen, får han besked om att verkställighetshindret beviljats. Två veckor tidigare har en likadan ansökan skickats in, som avslås. Nu anser Migrationsverket att det framkommit nya omständigheter, vilket krävs för att en sådan ansökan ska gå igenom. De nya omständigheterna Migrationsverket refererar till är bland annat att 21-åringen medverkat i afghansk tv och berättat om sin kristna tro och att han skrivit en debattartikel om den i en svensk tidning.

21-åringen släpps från förvaret och får en ny prövning.

Den 22 augusti är en resa till Kabul bokad till en 19-årig kille, ett fall som DN uppmärksammar. Han sitter i förvaret i Märsta och ska bli tvångsutvisad till Afghanistan, dit han säger att han inte varit sedan han var tre år gammal. En ansökan om verkställighetshinder skickas in, men avslås. Tre timmar innan flighten kommer beskedet att en ansökan om tillfälligt uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier ska prövas - och utvisningen stoppas tillfälligt. 19-åringen sitter kvar i förvaret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.