Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Expert: Rysk närvaro i Östersjön del i krigsförberedelse

Östersjön är en viktig handelsled för Ryssland som man vill ha koll på. Men förekomsten av militär verksamhet och ryska ubåtar i svenskt vatten kan också vara en möjlig krigsförberedelse.

– Även om det inte är en uppenbar krigsrisk är det inte så att det är helt ofarligt. Det kan gå väldigt fort om utvecklingen försämras, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan.

Ingen vet vilken härkomst den misstänkta undervattensfarkosten har som försvaret jagar i Stockholms skärgård. Men många pekar ändå ut Ryssland, vilket har sin förklaring.

Ända sedan 2007 har Rysslands militära aktivitet ökat i Östersjöområdet. På bara ett år har den ryska Östersjöflottan tredubblat sin övningstid till sjöss, avslöjade DN i våras. Då gick dessutom Säkerhetspolisen (säpo) ut med att den ryska militära underrättelsetjänsten GRU hade ökat sin aktivitet på svensk mark som man ansåg vara krigsförberedelser. Bland annat gällde det försök att värva personer för spionage, elektroniska angrepp mot svenska IT-system, signalspaning eller försök att tränga in i det svenska försvarets anläggningar, enligt säpo.

Stefan Ring vill dock tona ner att det rör sig om ett reellt ryskt krigshot mot Sverige.

– Alla försvarsmakter bedriver operativ planering för att inte vara helt handlingsförlamade om det uppstår en utveckling i omvärlden som gör att man behöver använda det militära verktyget.

Varför använder säpo det begreppet?

– Man vill peka på en ökad risk för spionage och en ökad risk för annan typ av underrättelseverksamhet i ett brett perspektiv. Det är även ett sätt att få oss att bli lite mer medvetna. Vi har under en lång tid vaggats in någon slags naivitet och glömt bort den inställning vi hade under kalla kriget.

Stefan Ring poängterar att det finns ett räcke av motiv för Ryssland att genomföra aktiviteter i Östersjöområdet. Inte minst dess handel med omvärlden. Större delen av landets import och export går via Östersjön och där är den svenska skärgården viktigt.

– Sverige är den största strandstaten i Östersjön, säger han.

Ytterligare ett skäl till den ökade ryska aktiviteten är Sveriges allt tätare samarbete med Nato, vilket inte uppfattas positivt i Moskva.

– Med tanke på det nära samarbete som Sverige har med Nato kan Ryssland inte bortse från att det ligger Natoubåtar i den svenska skärgården som kan anfalla, säger Stefan Ring.

– Det ska sättas i relation till att det i Ryssland finns en uppfattning att man är ett offer och att alla åtgärder syftar till att komma åt landet. Rädslan skapar ett extra behov att vidta åtgärder som gynnar den ryska säkerheten utifrån deras perspektiv.

Även förre ÖB Bengt Gustafsson pekar ut Nato som skäl till att Ryssland är intresserade av våra farvatten, och att syftet med närvaron är att öka sin förmåga att slå mot Natobaser.

– Det är min tolkning av det som hände på 80-talet. Besättningar som inte tränat så mycket mot en skarp motståndare övade sig mot oss först, innan de förberedde operationer mot Nato. Deras uppgift i krig var att förekomma Nato och helst slå ut de kärnvapenbärande Natofartygen i hemmahamnarna i England, Skottland och Frankrike, säger Bengt Gustafsson till TT.

Enligt källor till Svenska Dagbladet förekommer det så gott som permanent ryska ubåtar i djuphålan mellan Gotland och Lettland på internationellt vatten. Men även i Landsortsdjupet på svenskt vatten.

Dessutom har ryssarna skaffat sig stora mängder kartor över speciellt känsliga områden i Sverige, uppger säpo.

– Man vill skaffa sig underrättelse om hur bottenstrukturen ser ut och få kontroll över området. Man kan lägga ut sensorer för att följa upp verksamheten och se vilka fartyg som rör sig i området, även svenska ubåtar. Det kan också ses som en politisk markering, säger Stefan Ring.

Det ska inte tolkas som att det är ett krig på gång?

– Nej. Det kan vi även se på Rysslands agerande i Ukraina där man visade att det går att nå sina syften utan att öppet genomföra krigshandlingar. Ryssarna är inte dumma.

Krisen i Ukraina har skärpt tonen och försämrat relationerna mellan Ryssland och västvärlden. Om läget försämras ytterligare varnar Stefan Ring för att det trots allt kan bli frågan om ett skarpt läge – och en svensk krigsinsats. Sverige har avgett solidaritetsförklaringen som innebär att vi ska ge hjälp till andra EU-stater och Norge.

– Det kan bli en utveckling där Baltikum dras in och att även Sverige hamnar i rampljuset. Det finns bedömare i Ryssland som uppfattar väst som svagt och splittrat och att artikel 5 inte omfattar de baltiska staterna. En sådan uppfattning är inte bra om militära medel används.

– Det vi ska vara oroliga för är att vi ser försämrade relationer och en upptrappning av användningen av militära maktmedel som ett sätt att nå politiska mål, säger Stefan Ring.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.