Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Expert varnar för att ladda på natten

Dator startade brand som dödade mamma och fyra barn. Orsaken till den brand som dödade en hel familj i Staffanstorp, tros ha varit en bärbar dator som antände en soffa. – Man ska vara medveten om att bärbara datorer är en risk, säger brandexperten Trond Willerd.

Vid en presskonferens i går konstaterade Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, att det antagligen var brand i en dator som låg bakom den tragiska olyckan i Staffanstorp, där en mamma och hennes fyra barn omkom i början av september. Enligt kriminalinspektör Per Wejsfelt är det känt att den nioårige sonen i familjen chattade på datorn vid midnatt. Larmet om branden kom vid halv två-tiden på natten.

Den svårt sönderbrända datorn hittades under resterna av soffan i sonens rum, men troligen stod den i soffan när den började brinna. Varken märke eller tillverkningsår på datorn har gått att fastställa. Enligt Per Wejsfelt finns i praktiken ingen annan tänkbar brandorsak än datorn.

Alla de omkomna dog av att andas in rök och brandgaser och enligt brandexperten Trond Willerd på försäkringsbolaget If är gaserna som utsöndras från en antänd dator eller mobiltelefon den stora faran.

–  Om du tappar mobilen eller datorn i golvet kan en gnista uppstå i batteriet. När den gnistan kommer i kontakt med ström genom laddningssladden är den aldrig under 3 000 grader varm. Det bildar en mycket farlig rök, säger Trond Willerd.

–  Röken innehåller cyanid och en massa andra farliga gaser som kommer från plasten. Det är det som tar livet av oss.

Hur pass vanligt det är att datorbatterier antänder vet han inte – men han vet att det rent logiskt sett borde kunna ske ofta. Och då går det lätt illa. Röken från en dator är så kallad ”kall rök”, som de joniska, vanligaste brandvarnarna har svårt att upptäcka. Trond Willerd tycker därför att alla hushåll borde införskaffa kompletterande optiska brandvarnare. Andra tips han har är att inte ladda elektroniska saker medan man sover och att inte förvara datorn i soffor eller sängar.

–  Den får inte tillräckligt med kylning i botten om den står så. Man ska också lära sina barn att vara förnuftiga, stänga av datorn på kvällen och dra ur laddningskontakten ur väggen. Det vill jag betona, säger Trond Willerd.

Troligen fanns ingen brandvarnare i huset i Staffanstorp.
Ulf Erlandsson är brandutredare på Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Han tycker inte man ska oroa sig för att datorn ska börja brinna, så länge som man förvarar den på ett hårt underlag. Mats Jentzen, marknads- och informationschef på Dell i Sverige, håller med.

– Den här frågan dyker upp ibland, men generellt finns det ingen anledning för folk att vara oroliga, säger han till TT.

En rättelse är införd i texten.

Så skyddar du dig mot brand i datorn

Låt inte datorn, laptopen, stå på ett mjukt underlag som en säng eller soffa eftersom datorn blir varm på undersidan. Den ska i stället stå på ett hårt underlag. Det rådet ger brandingenjör Göran Schnell på Brandskyddsföreningen.

Om man ändå använder datorn i sängen ska man stänga av den när man slutar använda den.

Laddar man datorn och mobiltelefonen över natten, vilket de flesta faktiskt gör, ska man se till att både datorn och mobiltelefonen är placerade på ett hårt underlag.
Om man har en massa sladdar under bordet blir det lätt en härva. Det blir då värmeutveckling och spänningar i sladdarna. Red ut härvorna så att sladdarna ligger fritt från varandra och får luft runt om.

Ha minst en brandvarnare i varje rum.
Gunnar Sörbring

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.