Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 23:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/expertbrak-om-klimatet-folk-kan-inte-tvingas-in-i-kloster/

Sverige

Expertbråk om klimatet: ”Folk kan inte tvingas in i kloster”

Debattörer om klimatet på scenen på Svenska Mässan i Göteborg, fr v Emilie Widarsson, moderator, Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, Martin Hultman, docent på Chalmers, och Ragnhild Larsson, Klimatpodden. Foto: Lars Näslund

Samtidigt med öppningen av FN:s klimattoppmöte i Madrid möts svenska experter i Göteborg – och tvistar om hopp eller hopplöshet som rimligt sinnestillstånd. 

– Det har blivit för mycket privatmoral, du får inte med dig folk på att tvingas in i kloster. Sverige kan visa att vi kan minska utsläppen, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Bilderna som presenterades på scenen på Svenska Mässan i Göteborg på måndagen skiljde sig radikalt åt, och publiken kunde nästan ta på laddningen klimatexperterna emellan under öppningen av mötet ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” i regi av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen.

Just Västra Götaland vill se sig i spetsen för klimatomställningen: Till 2030 ska utsläppen av växthusgaser i regionen minska med 80 procent från 1990 års nivå. 

Mötet i Göteborg öppnades av två radikala röster. Ragnhild Larsson som driver Klimatpodden och beskriver sig som både journalist och aktivist inom gruppen Extinction Rebellion, samt Simon Boerenbeker Klang, gymnasieelev som organiserar Fridays for future-demonstrationer.

Boerenbeker Klang talade om att Sveriges politiker inte utlyst klimatnödläge, men slänger sig med fina ord. 

– Det är ett hån mot oss tusentals som strejkat. Ett hån mot oss som söker psykisk hjälp, som sitter uppe halva nätterna för att få vuxenvärlden att agera, sade han.

Chalmersdocenten Martin Hultman pekade han på vad han beskriver som ”den organiserade klimatförnekelsen”, som han anser har ”lyckats kidnappa det republikanska partiet i USA”, men även på vad han kallar respons- och vardagsförnekelse. 

– Som att vi öppnar en flygplats i Sälen som tillför lika mycket CO2 som flygskatten sparar, eller som Västra Götalandsregionens klimatplan som ändå säger att ”vi måste ju bygga vår infrastruktur”.

En annan ton förmedlade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, initiativet som regeringen drog igång inför klimatmötet i Paris 2015.

– Mitt intryck är att människor är mer rädda för samhällsförändringen, snarare än klimatförändringen. Man har trott att det bara handlar om ångestfördelning, lidandefördelning. Många tror fortfarande att det är en smärtsam väg som väntar. Det gäller för Sverige att visa för Trump hur bra det blir, så att han blir avundsjuk, sa Axelsson – och räknade upp en rad initiativ inom näringslivet där det just nu händer mycket.

– Att FN ska kunna tvinga fram ansvar, det tror jag inte på. Men teknikutvecklingen gör det varje dag lättare att ställa om. Det går mycket lättare än vad man tror, och det går lättare när man går ner på golvet och inte sitter kvar på läktaren, sa Axelsson.

Svante Axelsson menar att hopplöshet det största hotet mot förändring och att det blivit för mycket privatmoral i klimatfrågan.  

Docent Martin Hultman höll inte med och sade att den kunskap som finns inom sociologin om människors handlande inte har använts tillräckligt. 

– När Svante säger att hopplösthet leder till passivitet så stämmer inte det. Ta miljövalet 1988 som exempel, och människor har krävt tågcharter till Italien. Detta är en existentiell samhällsfråga, då måste också samhällsvetenskap och humaniora kliva fram.