Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Experten om unga som gifts bort: ”Vi sviker de här barnen systematiskt”

Foto: Daniel Costantini

Trots att närmare 200 fall av misstänkta fall av äktenskapstvång anmälts till åklagare sedan den nya lagen infördes 2014 har bara sju åtal väckts och fem domar avkunnats.

– Kompetensen är för låg, vi förstår inte de här barnens utsatthet, säger Juno Blom, nationell samordnare vid nationellt kompetenscenter mot hedersförtryck.

I drygt tio år har Juno Blom, sakkunnig när det gäller hedersproblematik och tidigare regeringens särskilda utredare när det gäller hedersvåld, arbetat för att sprida kunskap om hedersvåldets konsekvenser och olika uttryck.

När lagen mot äktenskapstvång instiftades sommaren 2014 och sedan kompletterades med att även stämpling till brottet kriminaliserades sommaren 2016 såg hon det som ett viktigt steg framåt.

I dag, fyra år senare, är hon besviken över utfallet:

– Om man stiftar en oerhört viktig lag – som det handlar om i det här fallet – utan att de som ska tillämpa lagen förstår brottets karaktär och det sammanhanget det begås i riskerar lagen att bli verkningslös, säger Juno Blom.

Hon menar att lagen borde ha införts samtidigt med en genomtänkt utbildningssatsning för hela rättskedjan. 

– Brottsoffren i de här ärendena är oftast minderåriga,  gärningsmännen är deras vårdnadshavare och de bor tillsammans. Det kräver väldigt mycket av dessa barn för att de ska orka gå igenom den här processen. De måste få relevant stöd, säger Juno Blom.

Läs mer: Få tvångsgiften tas till domstol

Enligt henne är det ingen slump att majoritet av de ärenden som drivs nu – drivs av kammaråklagare Jessica Wenna i Västmanland.

– I dessa fall har det funnits bra samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och åklagare. De har haft kompetens – det leder till större förmåga och vilja att utreda brotten, konstaterar Juno Blom.

Hon är djupt bekymrad över hur stor okunskapen fortfarande är, särskilt inom socialtjänsten.

– Det som är så sorgligt är att när ett barn larmar om sin egen utsatthet så involverar socialtjänsten vårdnadshavarna och barnens försätts i ännu större fara, säger hon.

Förra året fick den stödtelefon som Nationella kompetensteamet mot hedersvåld information om 56 unga människor som förts utomlands och som riskerade att giftas bort.

–  Vi sviker dessa barn systematiskt – de har inte samma fri- och rättigheter som alla andra barn, säger Juno Blom.

Enligt henne är siffrorna bara toppen av ett isberg.

När stiftelsen Allmänna Barnhuset gjorde en studie där 4.700 elever i åk 9 i grundskolan tillfrågades om de själva fick välja vem de ska gifta sig med eller leva tillsammans med svarade 6,6 procent av dem som hade en eller båda föräldrarna födda utanför Norden nej på den frågan.

Det visade sig vidare att just de barnen var mer än dubbelt så ofta utsatta för fysisk och psykisk misshandel, sexuella övergrepp och försummelse från föräldrarnas sida. Det hade nästa tre gånger oftare upplevt våld mellan de egna föräldrarna.

– VI måste ta in att just de här barnen som svarar att de inte själva får bestämma framtida partner även är utsatta för mycket annat slags våld och att det bakom varje siffra finns ett stort lidande. Men majoriteten av dessa barn som blir synliggjorda är de som själva vågar och orkar träda fram. De är inte många.

Juno Blom menar att stiftas det lagar för att skydda människor så måste samhället också se till att brotten blir utredda på rätt premisser. Skola och socialtjänst måste identifiera vilka som är utsatta och inte vackla när det gäller det skydd de behöver.

– Menar vi allvar med att alla barn har samma fri- och rättigheter i det här landet finns det ingen annan väg att gå. Och har man väl orkat anmäla så ska man garanteras ett målägarbiträde eller särskild företrädare som har den kompetens som krävs, säger Juno Blom.

Läs mer: Yonathans föräldrar försökte gifta bort honom

Hon anser också att Sverige varit alldeles för naiv i förhållande till dem som kommer hit och söker asyl.

– Vi talar luddigt om att här gäller FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och tror att vårdnadshavare då automatiskt förstår att det innebär att det är förbjudet att gifta bort sina barn. Så är det inte. Vi måste vara mycket tydligare.

I mars och i maj i år kommer hovrätten för Nedre Norrland och Svea hovrätt avgöra två principiellt intressanta fall.

I mars handlar det om ett ärende där tingsrätten inte fanns att åklagaren tillräckligt bevisat att de åtalade utnyttjat det faktum att brottsoffret, en 15-årig flicka, var i en utsatt belägenhet.

I maj handlar det om en dom där tingsrätten bland annat skrev att ”det kan inte heller uteslutas att det funnits fler gärningsmän” och att man inte ansåg att åklagaren lyckats bevisa att det handlade om ett brott när en flicka gifts bort av nära släktingar.

 

Fakta.Samtalen till nationella stödtelefonen ökar

• Under 2017 ringde 798 personer i 600 olika ärenden  till den nationella stödtelefon som upprättats för personer som har behov av stöd, råd och hjälp när det gäller hedersrelaterad brottslighet. Det är en ökning från 187 ärenden 2014.

• 85 procent av samtalen kom från kvinnor, 15 från män. Minst 53 procent av de utsatta är under 18 år.

• I 17 procent av fallen (139 personer) handlar det om oro för planer på tvångsgifte. Av dem har 56 personer först utomlands eller hållits krav utomlands i samband med ett tvångsgiftermål under 2017. Sedan 2014 har 135 personer blivit bortförda för att giftas bort utomlands.

Telefonnumret till stödtelefonen är 010-223 57 60.

Källa: Länsstyrelsens i Östergötland, Nationellt kompetenscenter.

 

 

 

 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.