Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Experten: Regeringen måste agera mot nätmobbning

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) borde ta initiativ till ett sammanhållet rikstäckande uppdrag för skolornas arbete mot mobbning på nätet. Det anser Ann Frisén, professor i psykologi och expert på nätmobbning.

Var sjätte fjärdeklassare har utsatts för mobbning på nätet. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet som DN.se berättar mer om här. Studien har letts av professor Ann Frisén som anser att det görs för lite för att tackla problemet. Hon vill se ett tydligt initiativ från den högsta politiska nivån.

– Jag skulle verkligen önska att det kom ett rikstäckande sammanhållet uppdrag till skolorna där det fastslås att detta är deras bord. Alla elever måste få en väldigt tydlig signal om att när det händer något sånt här så har vi sätt att hantera det, säger Ann Frisén till DN.se.

Den som enligt henne borde agera är utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Han borde sätta det här högt på dagordningen och formulera ett uppdrag till Skolverket.

Ann Frisén anser att det finns många lovvärda initiativ kring nätmobbning men de täcker inte in skolan och det är där som det avgörande arbetet enligt henne måste göras. I de allra flesta fall sker mobbningen mellan barn på samma skola och det som händer på nätet hänger tätt ihop med relationerna på skolgården.

– Internationellt sett verkar det som att vanlig mobbning minskar eftersom vi blivit bättre på att hantera det, nu måste nätmobbningen tas på lika stort allvar. Det viktiga är att det tas ett samlat grepp, säger Ann Frisén.

I dag är det enligt Ann Frisén väldigt olika vilket bemötande eleverna får när det gäller nätmobbning.

– Det är för mycket upp till enskilda lärares och rektorers engagemang. Situationen blir rättsosäker, elever kan ha tur eller otur.

Hon tillbakavisar bestämt tanken att lärare på något sätt skulle behöva övervaka vad eleverna gör på nätet.

– Det är givetvis helt orimligt, det viktiga är vad som görs när det hänt något.

Med tanke på de forskningsresultat hon fått fram vill Ann Frisén särskilt se en satsning på de yngre barnen.

– Uppenbarligen måste vi ta upp det här redan före fjärde klass. Många vuxna förstår inte hur tidigt det startar.

DN.se har sökt utbildningsminister Jan Björklund (FP) för en kommentar men han har inte återkommit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.