Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Experter: "För sent för zikavaccin"

Att få fram ett vaccin mot zika kan ta många år. Nu ska tester på närbesläktade virus göras och myggorna bekämpas.

WHO-experter har enats om tre topprioriteringar för att försöka få stopp på utbrottet av zikavirus som härjar på flera platser i världen. Bland annat ska tester på närbesläktade virus som dengue och chikungunya göras liksom för zika. Prioriterat är även att ta fram ett avdödat vaccin. Nyligen togs ett vaccin fram mot dengue, och ett mot chikungunya är på gång, vilket eventuellt kan hjälpa till i sökandet efter ett fungerande vaccin mot zika.

Samtidigt varnar WHO-experterna för att försöken med att få fram ett vaccin kan komma för sent för att stoppa det pågående utbrottet. Och enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, kan det ta flera år.

– Min bedömning är att det kommer att ta jättelång tid innan vi har ett vaccin som vi kan använda för att skydda gravida kvinnor. För man kommer att vara rädd för att vaccinet också kommer att kunna orsaka fosterskador och liknande, säger han.

WHO:s expertgrupp vill även hitta innovativa verktyg för att bekämpa de myggor av släktet aedes, som sprider samtliga tre sjukdomarna. Men hur detta ska göras är ännu oklart. Enligt Tegnell är myggsorten en av de mest spridda i världen. Att så många människor drabbas av sjukdomar kopplade till zika just nu beror på att viruset kommit in i områden där människor inte är immuna.

– Det har inte funnits där tidigare så det finns massor av mottagliga människor och det finns massor av myggor av rätt sort, säger Tegnell.

I går gick WHO ut med en avrådan till gravida kvinnor att resa till zikadrabbade områden. Dessutom konstaterades att sexuell överföring av viruset är ”relativt vanlig”. Och enligt Tomas Bergström, virusforskare vid Göteborgs universitet, är det än så länge mycket oklart hur länge som viruset är smittsamt och därmed överförbart.

– Har man åkt till de här områdena och haft feber och utslag skulle jag rekommendera att använda kondom åtminstone en månad, säger han.

Fakta: Oftast milda symtom

Endast en av fem som infekteras med zikavirus utvecklar symtom och de som utvecklar sjukdom får oftast milda symtom.

De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. I allmänhet vara symtomen två–sju dagar.

På enbart symtomen är det omöjligt att urskilja zikavirusinfektion från dengue.

Viruset misstänks även kunna ge allvarliga neurologiska komplikationer. Ett ökat antal nyfödda med onormalt litet huvud, mikrocefali, och vuxna med Guillain-Barrés syndrom misstänks ha ett samband med infektionen. Guillain-Barrés syndrom är en ovanlig neurologisk sjukdom med uppåtstigande slappa förlamningar i armar och ben.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Avdödat vaccin

Avdödat eller inaktiverat vaccin är vaccin innehållande döda bakterier eller virus.

Många vaccin innehåller levande virus eller bakterier. Dessa kan ge fler biverkningar, som exempelvis en lindrig form av sjukdomen som man tar vaccinet mot. Personer med nedsatt immunförsvar löper större risk att få sjukdomssymtom av levande vacciner.

Källa: 1177

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.