Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-03 06:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/experter-skeptiska-till-kurvor-som-jamfor-lander/

SVERIGE

Experter skeptiska till kurvor som jämför länder

Jämförelser av det nya coronavirusets utveckling i olika länder, baserat på konstaterade fall, ifrågasätts av experter.

– Det enda man säkert kan säga är att det förekommer i alla de här länderna och att det ökar, säger Anna Mia Ekström, klinisk professor i global infektionsepidemiologi.

De senaste dagarna har grafer kring det nya coronavirusets tillväxttakt spridits. På den amerikanska nyhetssajten Mother Jones jämförs ett antal länders bekräftade covid-19-fall med Italiens kurva av desamma. Där ser det bland annat ut som att Sveriges utveckling de senaste dagarna vikt av från Italiens brant uppåtgående kurva och i stället planas ut.

Anna Mia Ekström är klinisk professor i global infektionsepidemiolog vid Karolinska institutet. Hon säger att den typ av jämförelsekurvor som bygger på konstaterade fall inte säger särskilt mycket om utvecklingen i länderna.

– Jag skulle inte våga dra några skarpa slutsatser alls av de här kurvorna. Det enda man kan säga är att det förekommer i alla de här länderna och att det ökar.

Osäkerheten bygger på att testningspolicyn skiljer sig åt mellan länderna, säger Anna Mia Ekström.

– Om man testar fler och andra grupper än vad Sverige gör så kommer det att påverka resultatet.

Hur mycket kan man jämföra mellan olika länder?

– Mellan länder som testar samma grupper och där människor söker sig till sjukhus när de är allvarligt sjuka kan man göra jämförelser. Bland annat av hur många som ligger på sjukhus på grund av viruset. Andelen döda av de som är allvarligt sjuka.

Anna Mia Ekström säger att det är viktigt att sammanställa data för att försöka jämföra utvecklingen mellan länder, men att det då är av största vikt att informationen är inhämtad på samma sätt i varje land.

– De länder som finns i Mother Jones grafer har inte testat samma grupper och har ändrat sin testningsstrategi under den här perioden. De är därför inte helt jämförbara.

Något annat som ännu inte går att slå fast, enligt Anna Mia Ekström, är hur stor andel av de som smittats av viruset som dör.

– Man kan räkna ut hur många av de som vårdas på sjukhus som dör, men vi kan i dagsläget inte säga hur stor andel av de som smittas som dör eftersom vi inte vet hur många som är smittade i Sverige.

Johan von Schreeb, läkare och professor i global katastrofmedicin, är skeptisk till alla typer av förutsägelser kring utvecklingen av det nya coronaviruset.

Han lyfter bland annat att tillvägagångssättet för provtagning inte bara varierar mellan de olika länderna utan också förändras över tid i respektive land. Dessutom säger han att vi fortfarande vet för lite om själva viruset för att sia om utvecklingen framöver.

– Vi behöver veta mer om hur länge man smittar, hur många som är symptomfria, hur länge man behöver vårdas på sjukhus och hur länge man är smittsam. Men också hur många som blir allvarligt sjuka, hur många som behöver respirator.

Enligt honom är det i dagsläget inte möjligt att planera för den kommande händelseutvecklingen, mer än att det ser ut att bli ”jävligt tufft”.

– Det är väldigt svårt att tolka resultaten och hur de kan användas för planering. Men alarmlamporna blinkar, det är bara att gå ut och mobilisera allt man har.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt