Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Experternas tips – så skyddar du dig bäst mot myggplågan

Trots att myggen ser ut att bli färre den här sommaren kan de ändå vara ett gissel. Här är experternas tips på hur du bäst håller dem borta.

– Om det är mycket mygg är det bästa sättet att hålla dem borta att klä sig ordentligt, säger Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala universitet.

Det viktigaste är enligt Lundström att ha byxor och skor så att de täcker benen och fötterna utan att det blir något glapp. Det är nämligen där man får flest myggbett.

– Det är även bra att ha löst sittande ljusa kläder. Då vet myggen att de syns om de sätter sig och att de då kan bli ihjälslagna, säger Jan Lundström.

Myggmedel kan vara bra att använda på de delar som sticker fram. Det hjälper åtminstone ett tag.

– Om det är kopiösa mängder mygg verkar det inte göra mycket nytta. Då kanske det luktar lite illa för dem, men de sätter sig ändå.

Yngve Brodin är myggexpert på Naturhistoriska riksmuseet. Han är dock skeptisk till att använda sig av myggmedel.

– Jag är lite försiktig med myggmedel för det tränger in i huden och de långsiktiga effekterna är inte riktigt klarlagda. Det rekommenderas exempelvis inte för spädbarn eftersom de har så tunn hud, säger han.

Istället använder han sig av produkter som finns i naturen – pors och skvattram doftar starkt och växer vid våtmarker och nära sjöar. 

– Jag gör en krans och bär på huvudet för att hålla myggplågan borta. Jag har gjort det när jag har varit ute i fältet och det fungerar bra, säger Yngve Brodin.

Hur människor doftar enligt Brodin kan också påverka hur benägna myggen är att sätta sig på dem.

– Luktar man mycket svett myggen får lättare att hitta dig, säger han.

Men det kan också vara personliga dofter. Vissa personer klarar sig undan myggen bättre än andra. Vad det är som de dras till är inte helt klart, men en teori är att blodgruppen påverkar.

– En studie från Japan visar att myggen hellre sätter sig på människor med en viss blodgrupp än på människor med andra blodgrupper. Men det är ingenting som har undersökts i Sverige, säger Brodin. 

LÄS MER: Här blir myggsommaren värst i år

LÄS MER: Kobete som myggbekämpningsmetod ifrågasätts av forskare

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.