Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Expressen fälls för vapenköp

Expressens reporter Diamant Salihu, chefredaktör Thomas Mattsson och nyhetschef Andreas Johansson.
Expressens reporter Diamant Salihu, chefredaktör Thomas Mattsson och nyhetschef Andreas Johansson. Foto: Tomas LePrince / Scanpix
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två av hans medarbetare fälldes på fredagen för vapenbrott av Malmö tingsrätt. ”En smula märkligt att åklagaren ägnar sig åt detta istället för att lösa de åtta ouppklarade skottlossningsmorden”, säger Thomas Mattsson till DN.se.

Expressens reporter, Diamant Salihu, 28, fälls för vapenbrott och döms till villkorlig dom och dagsböter. Tidningens chefredaktör, Thomas Mattsson, döms till villkorlig dom och dagsböter för anstiftan till vapenbrott. Nyhetschefen Andreas Johansson döms till villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till vapenbrott.

Det var i oktober 2010, medan en serieskytt fortfarande härjade i Malmö, som Expressens reporter köpte en pistol av modellen CZ 70. Pistolen låstes in i ett säkerhetsskåp på hotellet och reportern ringde polisen och bad dem komma ochh hämta det. Syftet med vapenköpet som tog mindre än fem timmar att genomföra var att visa hur lätt det var att köpa ett illegalt vapen i Malmö. Expressen publicerande sedan ett reportage om vapenaffären.

Expressens chefredaktör, Thomas Mattsson, kommenterar domen i ett mejl till DN.se:

”Den misstänkte serieskytten i Malmö sköt, skadade och mördade. Expressen skrev om honom, granskade den illegala vapenhandeln och lämnade in en insmugglad pistol till polisen – och därför fälls vi nu av tingsrätten. Det är nog fler än jag som tycker att det är en smula märkligt att åklagaren ägnat sig åt detta istället för att lösa de åtta ouppklarade skottlossningsmorden i Malmö…”, skriver Thomas Mattsson till DN.se.

”Expressen är restriktiv med så kallade okonventionella arbetsmetoder, men ibland – som när man granskar illegal vapenhandel – kan de vara nödvändiga. Hur vi gör nästa gång kan man inte gissa om nu, men skulle våra journalister få chansen att få bort fler illegala vapen från svenska gator kommer vi förstås att lämna in dessa till polisen igen", skriver Thomas Mattsson.

Expressen kommer att överklaga domen.

Journalister och vapen

Tidningen Expressen har tidigare hanterat ett skjutvapen – om än i ett helt annat sammanhang. Det skedde i samband med att tidningen lät dykare söka – och bärga – en revolver som polisen sökt efter i samband med Palmemordet. Även om tidningens medarbetare inte var behöriga att hantera vapnet ledde bärgningen inte till något rättsligt efterspel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.