Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/extern-granskning-starker-misstanken-om-forskningsfusk-av-kis-prorektor/

Sverige

Extern granskning stärker misstanken om forskningsfusk av KI:s prorektor

Karin Dahlman-Wright. Foto: Marcus Ericsson/TT

Bildmanipulation som inte kan förklaras som misstag. Misstanken att det förekommit forskningsfusk i vetenskapliga artiklar där Karolinska Institutets prorektor Karin Dahlman-Wright är medförfattare har stärkts efter en extern granskning. 

Rätta artikel

Det var förra året som anmälan om oredlighet i forskning riktades mot KI:s prorektor Karin Dahlman-Wright. Ärendet gällde åtta vetenskapliga artiklar och anmälan lämnades vidare till Göteborgs universitet eftersom det ansågs olämpligt av KI att utreda fråga . 

Oredlighetsrådet vid Göteborgs universitet bad om ett yttrande från Expertgruppen för oredlighet i forskning som i sin tur begärde ett utlåtande av en extern sakkunnig, professor Nils Billestrup, verksam vid Köpenhamns universitet. 

Billestrup konstaterar i sitt utlåtande till Expertgruppen att det föreligger bildmanipulation i fem av de åtta artiklarna, vilket också har medgivits av författarna, men att några av manipulationerna inte har, eller troligen inte har, påverkat studiernas slutsatser. I två av artiklarna står Karin Dahlman-Wright som sista författare (se fakta). Gällande den ena skriver Billestrup att det verkar märkligt att Karin Dahlman-Wright inte haft koll på artikelns slutversion (vilket hon hävdat). Granskningen visar att man inte kan fastslå om bildmanipulationen var medvetet gjord eller inte, men att det är mindre troligt att det skulle kunna förklaras som ett ”ärligt misstag”.  När det gäller det andra menar Billestrup att det finns mycket starka bevis för att det förkommit bildmanipulation och att det är mycket osannolikt att de skulle ha skett av misstag. De verkar vara gjorda medvetet för att försköna data, skriver han i sitt yttrande.

Samtliga medförfattare till artiklarna har nu möjlighet att inkomma med kommentarer på Nils Billestrups expertutlåtande varefter Expertgruppen för oredlighet för forskning presenterar ett utlåtande. 

DN har sökt Karin Dahlman-Wright och KI:s ordförande Mikael Odenberg för en kommentar.